Belgesel Festivali’nde ana tema Filistin

Belgesel Festivali’nde ana tema Filistin

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri 9 Haziran’da başlıyor. Filistin sorunu ve 1968 yılında tüm dünyayı sarsan öğrenci hareketlerinin 50. yılı festivalin ana teması olacak.

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri , 9-14 Haziran tarihinde 11’inci yılını kutlayacak. Festival programı kapsamında dünyanın her köşesinden belgesellerin gösterileceği festival programında Filistin ve 1968’in 50. yılı temaları işleniyor.

Yeni Şafak’ın haberine göre, bu yıl birçok festival ve etkinlikte Büyük Filistin Sürgünü (Nekbe) teması öne çıkıyor. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde de Filistin sorununa değinen belgeseller yer alıyor. Etkinlikteki bir diğer tema ise dünyayı sarsan öğrenci hareketlerinin 50. yılında 1968 olayları.

İNTİFADA’NIN KADINLARI UNUTULMADI

Filistin bölümünün ağır topları arasında Raed Andoni’nin geçen sene Berlinale’de En İyi Belgesel Ödülü kazanan “Hayalet Avcılığı” yer alıyor. Filmde, İsrail’in Kudüs’teki kötü şöhretli sorgu merkezi Moskobiya’dan yolu geçen Filistinlilerin yaşadığı vahşet, merkezin modeli inşa edilerek yeniden canlandırılıyor. Julia Bacha’nın yönettiği “Naila ve Başkaldırı” ise Birinci İntifada’da büyük rol oynayan Filistinli kadınların hikâyesini anlatıyor. Michel Khleifi’nin Filistin belgesel sinemasının klasikleri arasında sayılan “Bereketli Hafıza” adlı filmi de bu bölümde İstanbul seyircisiyle buluşacak.

SORUNA ODAKLANDIK

Festival Koordinatörü Öykü Aytulun, Filistin meselesi dünya gündeminde önemli bir yer edindiği için festivale ana tema olarak seçtiklerini dile getirdi. Aytulun, Filistin sorunu ve 1968 olaylarına odaklanan belgeseller dışında, festivalin konuk ülkesi İsveç’ten çok sayıda özgün belgeselin seyriciyle buluşacağını dile getirdi.

ONUR KONUĞU: BAKRİ

Festivalin onur konuğu Filistin sinemasının ‘babası’ sayılan tanınmış oyuncu ve belgeselci Mohammad Bakri olacak. Bakri’nin “Jenin Jenin” (2002) ile bu filmin hayatını nasıl etkilediği üzerine çektiği “Sen Gittiğinden Beri” (Since You Left, 2005) adlı belgeselleri gösterilecek. 2002 yapımı film, İsrail güçlerinin Cenin şehrini ve sığınma kamplarını yerle bir etmesinden sonra yaşanan insanlık dramını anlatıyor. O dönem İsrail filmin gösterimini yasaklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *