İsmail Hakkı Pekin: “ABD yine vermez şu an. Çünkü ABD’nin BOP projesi var.”

İsmail Hakkı Pekin: “ABD yine vermez şu an. Çünkü ABD’nin BOP projesi var.”

“Üstelik sadece o projeye değil, başka yerlere de hizmet ediyor bu adam ve ABD’nin Türkiye’den beklentileri var.”

Milliyet yazarlarından Tunca Bengin, seçim sürecinde yeniden gündemin üst sıralarına çıkan Fetullah Gülen’in iadesi konusu ile ilgili olarak Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ile yaptığı sohbeti aktardı bugün köşesinde. Gülen’in iadesi konusunda ABD’nin istekli olmamasını BOP projesinin devamına bağlayan Emekli Korgeneral Pekin, Gülen iade edileceği zaman da Türkiye’ye değil ABD’den başka bir ülkeye aktarılabileceğini söyledi.

Tunca Belgin o sohbeti şöyle aktardı köşesinde:

Fetullah Gülen’in iadesi için usulüne uygun bir başvuru yapılmadı iddiasıyla seçim kampanyası alevlendi. Bu arada MİT’in yakın takibindeki Gülen’in paketlenip paketlenemeyeceğini de tartışmaya başladık. Yani bir tarafta hukuki süreç konusunda yüksek tondan birbirlerini eleştiren siyasiler, diğer yanda da Gülen’i Öcalan gibi “uçurmaya” odaklanmış istihbaratçılar var. Dolayısıyla da çok sorulu, bol kuşkulu bir süreçteyiz. Özellikle de ABD’nin FETÖ bağımlılığı dikkate alındığında… Niyesini Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin anlatıyor:

“ABD’nin bu adamı bize vermesi çok zor, siyasi açıdan vermesi mümkün değil. Ancak onunla işleri bittiği zaman belki bir şey yaparlar, yani öldürür ya da ABD’den Kanada’ya veya başka bir yere nakledilmesini isterler, o sırada da bizimkilerle iş birliği yapıp bu işi öyle hallederler.”

Nasıl yani?

“Bizim istihbarat teşkilatı bir şekilde bu adamı adım adım takip ediyordur. Bu konuda hiç şüphem yok. Daha evvelden yurt dışına gidenler nasıl takip edildiyse, ne yaptıkları, ne ettikleri biliniyorsa, bu da öyledir. Çünkü bu Türkiye ile ABD ve Avrupa arasındaki ilişkileri de etkileyen bir konu. ABD bu konuda büyük ihtimalle Türkiye’den taviz de isteyebilir. Tabii o taviz Fetullah Gülen’in ABD’ye olan etkisinden daha büyük olur. Ancak o zaman Türkiye’ye böyle bir şey yapabilirler ya da onunla işleri biter, öyle olur ama yine de teslimden çok, bir şekilde hastalık bahanesiyle öldürülmesi veya ABD’den başka bir yere giderken Türk istihbaratının ele geçirmesiyle olabilir böyle bir şey. ABD böyle bir şeyi kendi üzerine almak istemez.”

Sonuçta Türk istihbaratı mı halleder?

“Evet. Bir şekilde getirileceğini ya da ortadan kaldırılacağını düşünüyorum. Geç de olsa, bunlar cezasız kalmayacak. Türkiye’de darbeye teşebbüs etmekten yargılanamıyorsa mutlaka bulundukları yerde etkisiz hale getirilmeli. Bunu yapmazsanız o zaman bu adamlar devam ederler. Yani şunu diyecek insanlar: Biz bu devlete ihanet ettiğimiz zaman, benden bunun acısını çıkartırlar.”

Peki ya ABD’den usulüne uygun istenmediği için Gülen iade edilmiyor iddiaları? Pekin devam ediyor:

“Hayır, sanmıyorum. Biz 100 dosya, 5 kamyon belge daha göndersek, ABD yine vermez şu an. Çünkü ABD’nin BOP projesi var. Üstelik sadece o projeye değil, başka yerlere de hizmet ediyor bu adam ve ABD’nin Türkiye’den beklentileri var. ABD’nin onu vermesi mümkün değil. Zaten adam gelse ne diyecek, aynı şeyleri tekrarlayacak ama önemli olan, adamın bize verilmesi, o da ancak Abdullah Öcalan’da olduğu gibi siyasi bir hesapla ilgili olabilir. Çünkü o zamanda 2003’teki Irak harekâtını planlamışlardı; ayak altında olmasın, Barzani’ye güçlük çıkarmasın diye Öcalan’ı Türkiye’ye verdiler ve bu arada onu kullanarak çözüm sürecini de başlattılar. Ancak böyle bir şeyle ilgili olabilir. Çok dikkatli olmamız lazım. ABD, BOP’tan vazgeçmiş değil, Türkiye’de uygun zemin yakalarsa bu adamla görüşmeler olabilir ve bir barış süreci de bunlarla başlayabilir. Böyle bir tehlike var, dolayısıyla Tayyip Bey’in varlığı, bunlarla mücadelesi o bakımdan önemli…”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *