Dev Alman bankası erimeye devam ediyor

Dev Alman bankası erimeye devam ediyor

ABD’li finansçıların etkisiyle bankanın varlığında erime devam ediyor. 1.5 trilyon dolar toplam varlığıyla Almanya’nın en büyük, dünyanın da en büyük 12. bankası olan Deutsche Bank’ın piyasa değeri ise sadece 20 milyar dolar.

Habertürk’ün aktardığına göre Deutsche Bank hisseleri Bloomberg’in 1992’de bankanın Borsa işlemlerini kaydetmeye başladığı tarihten bu yana en düşük seviyesi olan 9.16 euroya düştü. Aralık 2017’de 18 euro civarında olan hisselerdeki bu düşüşle bankanın piyasa değeri de 20 milyar euro civarında eridi.

ABD’li etkisi

Son çeyrek kârı yüzde 79 düşen bankanın notunu Standard & Poor’s (S&P) “A-“den “BBB+”ya indirdi. Deutsche Bank’ın uzun vadeli kredi notununun S&P tarafından “A-“den “BBB+”ya düşürüldüğü, not görünümünü ise “durağan” olarak belirlendiği kaydedildi. Açıklamada, “Not indirimi, Deutsche Bank’ın güncellenmiş stratejisinin, iş modelinin daha önce beklediğimizden daha derin bir yeniden yapılandırılmasını öngördüğünü yansıtıyor.” denildi.

S&P’nin not indirim kararının, ABD’li regülatörlerin bankanın ABD’deki işlemlerini “sorunlu bankalar” listesine eklediği iddialarının bir gün sonrasında gelmesi dikkati çekti.

Deutsche Bank hisseleri Bloomberg’in 1992’de bankanın Borsa işlemlerini kaydetmeye başladığı tarihten bu yana en düşük seviyesi olan 9.16 euroya geriledi. Dev banka, geçtiğimiz çeyrek kar performansında yüzde 79 düşüş yaşamıştı.

7000 çalışan işten çıkarılacak

Deutsche Bank Üst Yöneticisi (CEO) Christian Sewing, not indiriminin ardından banka çalışanlarına yazdığı mektupta, bankanın mali gücünün “şüphenin ötesinde” bulunduğunu ancak stratejilerini hızlı ve titiz bir şekilde sunmak zorunda olduklarını vurguladı.

Söz konusu gelişmelerin, karlılığı yeniden yapılandırmak amacıyla personel azaltma da dahil yeni bir strateji uygulamak isteyen Sewing için zorlu bir duruma neden olacağı belirtiliyor.

Alman bankası geçtiğimiz günlerde 7000 çalışanın işten çıkarılacağının açıklanması ve yanlışlıkla 21 milyar euroluk para transferiyle gündeme gelmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *