Arabistan’ın Filistin’e yardımlarına Batılı desteği!

Arabistan’ın Filistin’e yardımlarına Batılı desteği!

Suudi Arabistan Sosyal Yardım sorumlusu Dr. Abdullah el-Rabia, 2000 yılından bu yana Batılı yardım kuruluşları ile ortak çalışarak Filistin’e 6 milyar dolar aktardıklarını vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Suudi Arabistan Krallık Divanı Müsteşarı ve Kral Selman Gıda ve İnsani Yardım Merkezi Genel Sorumlusu Dr. Abdullah el-Rabia, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Suudi Arabistan Krallığı dünyada insani yardım ve kalkınma desteği sağlayan ülkelerin başında geldiğini söyledi. Krallık, 2000 yılından bu yana Filistin’e 6 milyar doları aşan bir destek sundu.

Suudi Arabistan tarafından sağlanan kalkınma ve insani yardım desteğinin büyük kısmının Filistin halkına gittiğini ifade eden Rabia, Suudi Arabistan’ın 2000-2018 yılları arasında, Filistin’de eğitimden imara, gıdadan kalkınmaya, sağlıktan altyapıya kadar birçok alanda Filistin’e 6 milyar dolar değerinde destek sunduğunu ifade etti.

Rabia, Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde, ev, okul, cami, alışveriş merkezi, kültür merkezi ve sağlık merkezi gibi binalarla birlikte parkları da içine 4 bin 564 kişinin yaşayabileceği büyük yerleşim merkezi kurma projesi hazırladıklarını belirtti. Bu projenin, 258.4 milyon dolarlık bir maliyeti olacağını kaydetti.

Açıklamasında, Suudi Arabistan’ın 2011-2018 yılları arasında Filistin’e sağladığı insani yardımlar hakkında da bilgi veren Rabia, Riyad yönetiminin Filistin’de hayata geçirdiği insani yardım projeleri ve maliyetlerini şöyle sıraladı;

– Gıda alanında 17.9 milyon dolar değerinde 8 proje.

– Filistinli esirlerin ailelerine destek için İslami Kalkınma Bankası ile ortaklaşa olarak 250 milyon dolar değerinde yardım.

– Filistin halkının mağduriyetlerinin giderilmesi için Kudüs Fonu’na 285 milyon dolarlık hibe.

– Gazze’de altyapının yeniden imarı için 20 milyon dolarlık destek.

– Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) 43.9 milyon dolar hibe.

– Filistinlilere sağlık yardımı sunmak için 2014 yılında Kızılay ile ortaklaşa yürütülen sağlık kampanyasına 53.3 milyon dolarlık katkı.

– Hayır kuruluşları aracılığıyla 17.3 milyon dolar.

– Filistin Ulusal Gıda Komitesi aracılığıyla 300 milyon 111 bin 270 dolar.

– Muhtaç Filistinli ailelere 52 milyon 970 bin 191 dolar.

– Sağlık alanında 58 milyon 946 bin 536 dolar.

– Eğitim alanında 40 milyon 252 bin 592 dolar.

– Gazze’de bir ilaç merkezi ve Batı Şeria’da, 2345 konuttan oluşan yerleşim siteleri kurulması için 41 milyon 745 bin 484 dolar.

– Altyapı hizmetleri için 5 milyon 662 bin 103 dolar.

Dr. Abdullah el-Rabia, Suudi Arabistan’ın Filistin’deki bütün bu faaliyetleri ve insan yardım organizasyonları hayata geçirmek için ortak çalıştığı ulusal ve uluslararası kurumların ise Kral Selman Gıda ve İnsani Yardım Merkezi, UNRWA, Dünya Gıda Programı (WFP), BM Çocuklara Yardım Fonu (Unicef) ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (Unesco) olduğu bilgisini verdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *