Golan tepeleri için Washington’da gizli pazarlık

Golan tepeleri için Washington’da gizli pazarlık

İsrail’in işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri için Washington’da gizli pazarlıkların yapıldığı ortaya çıktı.

ABD’de Trump yönetiminden açık çek alan işgalci İsrail yönetimi, Kudüs başta olmak üzere, Batı Şeri’dan Golan tepelerine ve Suriye içlerine kadar işgal girişimine hız verdi.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, İsrail savaş uçakları Lübnan üzerinden, Suriye’nin güneyindeki askeri üsleri hedef alıyor. Son olarak İsrail savaş uçakları Lübnan sınırına yakın Humus kenti civarındaki Dabaa hava üssüne saldırdı düzenledi. Öte yandan bölgedeki Arap ülkelerinin sessizliğini fırsat bilen işgalci güç Filistin içinde de zulüm ve baskı rejimini artırarak, Yahudileştirme politkasına devam ediyor. İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, ülkesinin Trump yönetimiyle Kudüs’ten sonra Golan’ı da “İsrail toprağı” olarak tanıması amacıyla görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. Bakan, ABD’nin bu konuda birkaç ay içinde adım atabileceğini söyledi.

Yine bir hava üssünü vurdu

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, gece Humus’un yakınlarındaki Dabaa Hava Üssü’ne saldırı düzenlendiğini açıkladı. Suriye rejim güçlerinin konuşlandığı üste, Hizbullah militanlarının da bulunduğu bildirildi. Üsse yapılan saldırıda kaç kişinin öldüğü ise henüz net değil. Suriye Devlet Televizyonu da üssün ‘düşman ateşi’yle vurulmasının ardından hava kuvvetlerinin karşılık verdiğini duyurdu. 10 Mayıs günü İsrail hava kuvvetleri Suriye ordusuna ait 35 hedefe saldırı düzenlemişti.

Lübnan üzerinde 15 saat

Lübnan ordusundan yapılan bir açıklamada ise İsrail hava kuvvetlerine bağlı 5 uçağın 15 saat boyunca Lübnan hava sahasında uçuş yaptığı bildirildi. Savaş uçaklarının ülkenin güney ve kuzey bölgelerinde uçuşlarını yoğunlaştırdığı belirtilirken, bir uçağın tüm ülke üzerinde uçuş faaliyeti gerçekleştirdiği açıklandı. İsrail savaş uçaklarının Lübnan üzerinden keşif faaliyeti yaptığı düşünülüyor. İsrail Hava Kuvvetleri hafta başında envanterinde bulunan iki ABD yapımı F-35’i saldırılarında kullandığını belirtirken, bir F-35’in Beyrut üzerindeki uçuş fotoğraflarını paylaşmıştı.

Golan pazarlığı!

İsrail yönetimi 1967’den bugüne işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri’ni, kendi sınırlarına katmak için harekete geçti. Trump yönetiminin Kudüs kararından cesaret alan işgalci güç, Washington’da Golan için görüşmeler yürütüyor. İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Golan Tepeleri’ni İsrail’in bir parçası olarak tanıması için Washington yönetimiyle görüştüklerini belirtti. İsrailli Bakan ABD’nin bu konuda birkaç ay içinde adım atabileceğini söyledi. 51 yaşındaki İsrailli bakan, “Böyle bir hamle için mükemmel bir zaman. İran’a verilecek en can yakıcı cevap, bir başkanlık bildirisi ile Golan’da İsrail egemenliğini tanımaktır” dedi. İran’ın yanı sıra Filistinlilere de gözdağı veren Katz. “İsrail nasıl olması gerektiğini söylerse öyle olacaktır. Tarih bizim lehimize çalışıyor” açıklaması yaptı.

Mahkemeden katliam kararı

İsrail yüksek mahkemesi, Gazze’de İsrail ordusunun yürüttüğü katliam ve vahşetin sorumlularının yargılanması amacıyla açılan davada skandal bir karara imza attı. Mahkeme, işgalci gücün Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterilere keskin nişancılar ve gerçek mermilerle hedef gözeterek müdahalesinin yasal olduğu kararına vardı. Mahkemenin kararı katliama onay olarak değerlendirildi. İşgalci güç, Filistinliler için zorunlu göç, yağma ve katliamların simgesi olan “Nekbe”nin 70. yılında düzenlenen protestolarda, 60 Filistinliyi şehit ederken, 3 bine yakın kişiyi de yaralamıştı. İsrail katliamı sonrası küresel bir infial oluşmuş, Filistin yönetimi katliamın ivedilikle soruşturulması amacıyla Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Kudüs’te yıkım

İsrail Yüksek Mahkemesinin, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün çevresindeki “Ayrım Duvarı”nın diğer yakasında kalan Filistinli bedevilere ait evler için yıkım kararı aldığı belirtildi. Mahkemeden çıkan bu nihai karar burada yaşayan 190 Filistinlinin topraklarından göçe zorlanmasına neden olacak. Ayrım Duvarı İle Mücadele Heyeti Müdürü Abdullah Ebu Rahmet bölgede 3 binden fazla nüfusa sahip 46 bedevi köyünün bulunduğuna işaret ederek, “İsrail, bölgede yaşayan Filistinlileri başka yerlere taşıyarak, Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi hedefliyor.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *