Arabistan’da Bankacılık Alanında Büyük Birleşme

Arabistan’da Bankacılık Alanında Büyük Birleşme

İngiliz ve Hollanda bağlantılı iki banka, Saudi British Bank (SABB) ve Alawwal Bank birleşme kararı aldı. Söz konusu birleşme sonucunda, 77 milyar dolar mal varlığıyla Suudi Arabistan’ın en büyük üçüncü bankası ortaya çıkıyor.

Investsize isimli internet sitesinin haberine göre, SABB’nin 18.6 milyar riyal (4.96 milyar dolar) karşılığında daha küçük olan Alawal’ın satın alınmasını içeren anlaşma, yaklaşık 20 yıllık süre içerisinde, krallıktaki ilk büyük bankacılık birleşmesi oldu. Anlaşma, Suudi Arabistan’ın ekonomiyi dönüştürmek için bir plan yapmaya başlaması ve petrol gelirlerine bağımlılıktan kurtulmak istediği bir dönemde geldi.

Ön anlaşma uyarınca Alawwal hissedarları, her bir Alawwal hissesi için 0.485 SABB hissesi alacak. Birleşme konusundaki ilerleme beklenenden uzun sürdü çünkü Suudi Arabistan’daki banka satın alımları için düzenleyici ortam nispeten denenmemişti.

Birleşme, iki şirket için de bir “kazan-kazan” durumu ortaya çıkarırken, birleşmiş şirketin yıllık gelirinin 5.9 milyar riyale ulaşması bekleniyor.

SAUDI BRITISH BANK (SABB) bir Suudi anonim şirkettir ve HSBC Grubu’nun ortak şirketidir. SABB’nin Londra’da bir şubesi bulunmaktadır. SABB; yatırım bankacılığı, ticari bankacılık, özel bankacılık ve İslami bankacılık hizmetleri sunmaktadır. SABB hizmetlerinin bir parçası olan SABB İslami Finansal Çözümler, Suudi Arabistan Para Ajansı ve Şeriat Denetleme Kurulu tarafından düzenlenmektedir. 1978 yılında kurulan şirketin merkezi Riyad, Suudi Arabistan’dadır.

ALAWWAL BANK Suudi Arabistan Krallığı’ndaki ilk işletme bankasıydı ve Hollanda Ticaret Derneği’nin bir kolu olarak kuruldu. Bankanın %40’ı Royal Bank of Scotland’a aittir. Banka üç ana iş koluna ayrılmıştır: Kurumsal Bankacılık, Bireysel Bankacılık ve Hazine. Ayrıca Banka, yan kuruluşu Saudi Hollandi Capital aracılığıyla; varlık yönetimi, ve yatırım bankacılığı hizmetleri sunmaktadır. 1926 yılında kurulan şirketin merkezi Riyad, Suudi Arabistan’dadır.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *