Ortadoğu’da fırtına yaklaşıyor

Ortadoğu’da fırtına yaklaşıyor

İran’ın Lübnan ve Suriye’deki gücünün kırılmasından Türkiye’nin rahatsız olması beklenmemeli, buna karşın İran’da rejim değişikliği ihtimalinden ise hoşnut olması beklenmemeli…

Habertürk yazarı Özcan Tikit, Amerikan kararının ardından gelişen olayları irdelediği bugünkü yazısının son bölümünde, yaklaşan fırtınadan ve Türkiye’nin de buna hazırlık yapmasının gereğinden söz ederek şöyle dedi:

…2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın halen İran için bir diplomatik zafer olduğu öne sürülebilir. Zira Amerikan yönetimi başta onaylayıp sonra çekilme kararı aldığı bu anlaşmayla İran karşısındaki diplomatik gücünü büyük ölçüde kaybetti.

Batı bloku iki yıl öncesi yapılan bu anlaşma sayesinde İran konusunda bugün çıkarlar ekseninde ABD’ye karşı cephe almış durumda. ABD bu şartlar altında BM Güvenlik Konseyi’nden İran’ı cezalandıracak bir yaptırım kararı alamaz. BMGK’sız alınacak yeni yaptırım kararları zaten yeterince kırılgan bir görünüm arz eden İran ekonomisine bazı ağır darbeler indirebilir elbette. Ancak bu da neticede içeride rejimin daha fazla güçlendiği bir durumun ortaya çıkmasına yol açabilir.

Bu şartlar altında ABD’nin İran karşısındaki stratejisinin ağırlıklı olarak bundan sonra rejimin bölgedeki gücünü kırmak üzerine şekilleneceği söylenebilir. İsrail ve Arap rejimlerinin ABD desteğiyle Suriye ve Lübnan’da İran’a yakın örgütleri hedef aldığı bir çatışmanın yakın olduğu söyleniyor. Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin böylesi bir strateji karşısında takınacakları tutum böyle bir durumda çok büyük önem taşıyacak. Kendisine yönelik bir tehdit olarak algılamazsa İran’ın Lübnan ve Suriye’deki gücünün kırılmasından Türkiye’nin rahatsız olmasını beklememek lazım.

Ancak bu stratejinin kirli oyunlarla İran’da rejim değişikliği yönünde işlemesi halinde de Türkiye’nin bundan hoşnut olması beklenmemeli. Başından beri İran’la yaşanan nükleer sorunun diplomatik yoldan çözülmesinden yana olan Türkiye’nin, böylesi bir senaryonun kendisine çıkaracağı faturanın da bilincinde olarak yıkıcı her türlü senaryoya itiraz etmesi beklenir. Ankara’nın yaklaşan fırtınaya şimdiden hazırlık yapması gerekir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *