Çinli bakan Tacikistan, Özbekistan ve Kazakistan Dışişleri bakanları ile görüştü

Çinli bakan Tacikistan, Özbekistan ve Kazakistan Dışişleri bakanları ile görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Salı günü Pekin’de Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojidin Aslov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kairat Abdrakhmanov ile ayrı ayrı görüşme yaptı. Konu Kuşak ve Yol projesi.

Wang, Asyov’la yaptığı görüşmede, Çin ile Tacikistan arasındaki üst düzey temasları yoğunlaştırarak Kuşak ve Yol çerçevesinde somut işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını söyledi. Bu yıl Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Zirvesi’nin Çin’de ve SİÖ Başbakanları Toplantısı’nın Tacikistan’da düzenleneceğini hatırlatan Bakan Wang, örgütün gelişme sürecinde yeni başarılar sağlamak için iki tarafın birbirini desteklemeyi sürdürmelerini istedi.

Aslov, ülkesinin ulusal kalkınma stratejisi ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni derinlemesine kenetleyerek iki ülke arasında her alanı kapsayan işbirliğini pekiştireceklerini dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang, Kamilov ile görüşmesinde, Çin’in Özbekistan’la beraber karşılıklı yarar ve çifte kazanç ilkeleri doğrultusunda ortak kalkınmayı gerçekleştirmek için çaba harcayacaklarını ifade etti.

Kamilov, Çin ile el ele vererek, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini yeni bir düzeye taşıyacaklarını belirtti.

Wang, Kazakistan Dışişleri Bakanı’yla yaptığı görüşmede ise Kazakistan ile ekonomi, ticaret, endüstriyel kapasite, finans, enerji, altyapı tesisleri gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirerek Kuşak ve Yol inşasını ortaklaşa hızlandıracaklarını söyledi.

Abdrakhmanov da Kazakistan’ın, Çin ile Kuşak ve Yol çerçevesinde ikili işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğunu kaydetti.

CRI Türk

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *