‘Kuveytli kız’ sahte haberi ve Irak’ın işgali

‘Kuveytli kız’ sahte haberi ve Irak’ın işgali

ABD’nin Irak’ı işgal kararında rol oynadığı düşünülen sahte haberin merkezinde, bir çocuk vardı. Bu kız gerçekte, ABD büyükelçisinin kızıydı.

1990 yılında eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgalinden aylar sonra 15 yaşındaki Kuveytli bir kız ülkesinde Iraklı askerlerin yaşattığı zulmü anlatan çarpıcı bir konuşma yapacaktı.

BBC’nin haberine göre Dönemin ABD Başkanı George H.W. Bush Irak ordusuna askerlerini geri çekmesi için süre vermişti. ABD kamuoyu, Irak’ın işgali konusunda ikiye bölünmüş durumdaydı ve eğilim, müdahale olmaması yönündeydi.

Ancak Nayirah el-Sabah adlı kız ABD Kongresi’ne çıkıp, gönüllü olarak çalıştığı Kuveyt’teki bir hastanede Iraklı işgalcilerin kuvözde yatan prematüre bebekleri alıkoyduğunu anlattı. Nayira, konuşmasında gözyaşları içinde ” Bebekleri alıp buz gibi sokaklarda yere koyup ölüme terk ettiler” dedi.

Nayira’nın anlattıkları, Batı’yı Saddam’ın askerlerine müdahale konusunda ikna edecek kadar güçlü bir etki yarattı. ABD’de hem siyasiler hem de medya defalarca bu konuşmayı atıfta bulundu.

Gerçekteyse, 3 dakikalık konuşmayı Kuveyt krallığına bağlı ABD’li halkla iletişim ajansı hazırlamıştı. Uluslararası Hak Örgütü, İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) ve çok sayıda bağımsız gazeteci, küçük kızın gerçek kimliğini ortaya çıkardı.

Nayira aslında Kuveyt’teki ABD Büyülelçisi Saud Nasir el-Sabah’ın kızıydı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *