Çavuşoğlu: ‘En Kısa Zamanda Pompeo’yla Görüşeceğiz’

Çavuşoğlu: ‘En Kısa Zamanda Pompeo’yla Görüşeceğiz’

New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yeni Amerikan Dışişleri Bakanı’nın göreve başlamasının ardından en kısa zamanda görüşeceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutarres’le görüştü. Görüşmede Suriye ve Kıbrıs konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi. Çavuşoğlu, daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu’nda ‘Barışı İnşası ve Sürdürülmesi’ konulu toplantıda bir konuşma yaptı.

Amerikanın Sesi tarafından aktarıldığına göre, Birleşmiş Milletler’de gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD’yle kurulan ortak çalışmalara ara verilmediğini belirterek yeni Amerikan Dışişleri Bakanı’nın göreve başlamasının ardından en kısa zamanda görüşeceklerini söyledi.

“İnsanının değeri bölgelere göre değişiyor mu?”

Bakan Çavuşoğlu, teröre karşı Batı’nın çifte standart uyguladığını söyledi. Çavuşoğlu, Ortadoğu’da veya Afrika’da masum insanların her gün terörün kurbanı olup can vermesinin Batı’da haber değeri bile taşımadığını ancak Batı’da aynısı olunca medyanın manşetlerine taşındığını belirtti. Çavuşoğlu, “İnsanının değeri bölgelere göre değişiyor mu? Çifte standartlarla daha iyi bir dünyaya sahip olamayız” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’in bugün en fazla reforma ihtiyacı olan bir kurum olduğunu vurgulayarak Genel Sekreter Antonio Gutarres’in reformlarla ilgili vizyonunu desteklediğini kaydetti. Çavuşoğlu, “BM’de reform hareketini destekliyoruz. Ancak Güvenlik Konseyi’nin çalışamayan yapısı değişmedikçe reformlar amacına ulaşmaz. Dünya beşten büyüktür” diye konuştu.

“Suriye konusunda yol haritamızın onaylanıp uygulamaya geçmesi gerekiyor”

Birleşmiş Milletler’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili sorulan bir soruya da cevap verdi. Çavuşoğlu, ABD’yle kurulan ortak çalışmalara ara verilmediğini belirterek yeni Amerikan Dışişleri Bakanı’nın göreve başlamasının ardından bir görüşme yapacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Öncelikle Pompeo’yu tebrik ediyorum. Komiteyi başarıyla geçti. Kongre ve Senato’da bir problem olacağını düşünmüyorum. En kısa zamanda görevine başlar. Daha şimdiden ofislerimiz, ikimiz arasındaki toplantının hazırlıklarını başlattılar. Tarih çalışmasını da yapacaklar. Tabi göreve geldikten sonra bunu değerlendireceğiz. Ama mümkün olan en kısa sürede ABD’lilerin de bizimle görüşmek istediğini biliyoruz. Ön mutabakat sağladığımız yol haritası konusunda Dışişleri Bakanları olarak da mutabakatımızı verelim ve uygulama safhasına geçelim. Topu taca atmayalım. Somut adımlarla uygulamayı birlikte gerçekleştirelim. Hem sorunları halledelim hem de kimsenin tereddüdü kalmasın. Çok ciddi sorunlar olduğunu sizler de biliyorsunuz (YPG – PKK’ya verilen destekten tutun, diğer konsolosluk sorunları). Özellikle Suriye konusunda yol haritamızın onaylanıp uygulamaya geçmesi gerekiyor. En kısa zamanda görevine başlar biz de bu görüşmeyi gerçekleştiririz.”

“Pompeo’nun göreve başlamasını bekleyen konular var”

ABD’yle Türkiye arasında kurulan ortak mekanizmaların çalışıp çalışmadığı konusunda sorulan bir soruyu da Çavuşoğlu şöyle yanıtladı: “Çalışma grupları iki kez toplandı. Yani askıya alınmadı. Ama bu çalışma guruplarında bildiğiniz gibi ön mutabakat sağlandı. Tabi konsolosluk ve hukuk gibi konularda çalışma gurupları sürekli çalışmaya devam edecek. Suriye’deki yol haritasıyla ilgili ön mutabakat sağlandı sadece bizim onayımızı bekliyor. Askıya alınmadı. Müsteşarımız Büyükelçi Ümit Yalçın’da sürekli temas içerisinde. İki Dışişleri Bakanlığı arasında temas var. Şu anda bir sıkıntı yok, askıya alınan bir şey yok ama Pompeo’nun göreve başlamasını bekleyen konular var.

“Bizim kimseyle derdimiz yok”

Avrupa’da bazı ülkelerle yaşanan seçim tartışmalarıyla ilgili bir soruyu da Çavuşoğlu şöyle yanıtladı: “Avusturya Dışişleri Bakanı’yla bir kaç gün önce telefonla görüştük. Bizim hiç kimseyle bir derdimiz yok. Fakat Avusturya’dan veya başka bir ülkeden açıklamalar geldiği zaman biz ona cevap veririz. Siyasetçi olarak vermek zorundayız. Vatandaşlarımızı hissiyatlarını bizim karşılamamız lazım. ‘Vatandaşlarımız üzerinde olumsuz etki yapacak açıklamalardan siz kaçının ki biz de buna cevap vermek durumunda kalmayalım’ dedim. Gayet güzel bir konuşma oldu. ‘Seçimler veya başka konularda Başbakanınız konuşmasın ki biz de cevap vermek zorunda kalmayalım’ dedim. Belçika Dışişleri Bakanı’yla konuştuğumuzda da aynı şeyleri söyledik. Oradaki sandıkların açılacağını, gerekli tedbirleri alacağımızı söyledik, kendilerinin de güvenlik konusunda destek vermelerini istedik.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *