Rusya, Sarkisyan’ın arkasında duramadı

Rusya, Sarkisyan’ın arkasında duramadı

“Rusya’ya göbekten bağımlı Ermenistan’ın kısa vadede değiştireceği bir ekseni yok. Ama Moskova’nın Kafkaslar’daki nüfuzunun ciddi çizik yediği de açık.”

Son 10 yıldır ülkenin cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Serj Sarkisyan’ın, bu 10 yılın ardından bu kez başbakan olarak devam etmesine itiraz eden Ermeni halkı 11 gün önce sokaklara inerek protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı. Protestolara karşın, Ermenistan parlementosu geçtiğimiz hafta Sarkisyan’ı başbakan olarak seçti.

Euronews’ün aktardığına göre, uluslararası kamuoyunun da ilgiyle takip ettiği protesto gösterileri her geçen gün daha çok kişinin katılımıyla devam ediyordu, son olarak yüzlerce asker de harekete dahil olmuştu.

Baskılara daha fazla dayanamayan Sarkisyan dün istifasını verdi. Sarkisyan istifa konuşmasında, “Yanılmışım. Başbakanlığı bırakıyorum” dedi.

Sarkisyan: ‘Paşinyan haklıydı’

Sarkisyan’ın başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıklamasıyla ülke genelinde kutlamaya döndü. Ermeniler bu sefer sokakları kutlama yapmak için doldurdu. Eylemlere öncülük eden Elk partisi lideri Nikol Paşinyan, göstericilerden Sarkisyan koltuğunu bırakana dek sokaklardan ayrılamamalarını istemişti. Paşinyan’ın çağrısına uyan Ermeni halkı başkent Erivan başta olmak üzere, ülkenin birçok noktasında süresiz protestolar başlatmıştı.

Sarkisyan ise veda konuşmasında “Sokaklardaki eylemciler başbakan olmamı istemiyor. Talebinizi yerine getiriyorum. Size son kez başbakan olarak sesleniyorum. Paşinyan haklıydı.” ifadelerini kullandı.

Sokaklara inen Ermeniler, Sarkisyan’ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde yapılan ve başbakan olmasına olanak tanıyan siyasi değişikliği Ermeni liderin iktidarda kalma çabası olarak gördüklerini söylüyor, Sarkisyan’ı ülkenin demokratik değerlerine zarar vermekle suçluyordu.

Ermenistan’da 2015 yılında yapılan Anayasa değişikliği referandumu ile başbakanlık yetkileri güçlendirilmiş, cumhurbaşkanlığı görevi sembolik hale getirilmişti.

Rusya arkasında duramadı

Moskova Üniversitesi öğretim üyesi Kerim Has ise konuyla ilgili attığı tweette, “Ermenistan Başbakanı Sarkisyan protestolara dayanamayıp istifa etmek zorunda kaldı. Moskova, Sarkisyan’ın arkasında duramadı. Rusya’ya göbekten bağımlı Ermenistan’ın kısa vadede değiştireceği bir ekseni ise yok. Ama Moskova’nın Kafkaslar’daki nüfuzunun ciddi çizik yediği de açık.” diye yazdı.

Ardından paylaştığı başka bir mesajında ise, “Ermenistan’da Başbakan Serj Sarkisyan’ın protestolar sonrasındaki istifasını takiben Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ilk olarak Erivan’daki Rus değil de ABD Büyükelçisiyle görüşmüş. ABD, kasaptaki ete soğan doğruyor ama o et Rusya’nın…” diye yazdı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *