‘El sıkışmayı’ reddeden Cezayirli müslüman kadın hakkında ‘asimile olmamış’ kararı!

‘El sıkışmayı’ reddeden Cezayirli müslüman kadın hakkında ‘asimile olmamış’ kararı!

Fransa’da vatandaşlığa kabul töreninde bir erkekle ‘el sıkışmayı reddeden’ Cezayirli müslüman kadına vatandaşlık verilmedi. Konu mahkemeye taşındı, Fransız temyiz mahkemesi de kararı haklı buldu.

Adı açıklanmayan Cezayirli müslüman bir kadın, “dini inançlarının” törendeki erkek yetkilinin elini sıkmasını yasakladığını söylemiş ve törende el sıkışmayı reddetmişti.

BBC’nin haberine göre, bu olay üzerine Hükümet yetkilileri, kadının el sıkmayı reddetmesinin “Fransız toplumuna asimile olmadığını gösterdiğini” söyleyerek vatandaşlık hakkı vermemişti. Söz konusu kadın, kararı temyiz mahkemesine taşıdı ancak temyiz mahkemesi de vatandaşlık verilmemesini haklı buldu. 2016 yılında İsviçre’de bir kanton yönetimi de, iki Müslüman öğrencinin kadın öğretmenlerinin elini sıkması gerektiğine, aksi takdirde para cezasına çarptırılmalarına karar vermişti.

Cezayirli kadın 2010’dan bu yana Fransa vatandaşı bir erkekle evliydi. Ülkenin güneydoğusundaki Isere bölgeside yapılan vatandaşlık töreninde yetkililerle el sıkışmayı reddetmişti. Fransız medeni hukukuna göre “yeterince asimile” olamamak, bir Fransız vatandaşının eşine vatandaşlık verilmemesinin nedenlerinden biri olabiliyor. Mahkeme de bu hükmün hükümet tarafından “uygunsuz bir şekilde kullanılmadığına” hükmetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *