Mahçupyan: Bahçeli rüyasında kimi gördü?

Mahçupyan: Bahçeli rüyasında kimi gördü?

Devlet Bahçeli’nin ani ‘erken seçim’ çıkışının ardında yatan sebep merak konusu oldu. Etyen Mahçupyan’ın tahmini “cumhurbaşkanlığı seçim sistemini kim kotardı ise, aynı aktör ya da iradenin Bahçeli’ye görünmüş olduğudur.”

Karar gazetesindeki yazısında Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ talebini değerlendiren Etyen Mahçupyan, yazısının başlığını da oluşturan “Bahçeli’ye rüyasında görünen kim olabilir?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“En mantıklı tahmin, Erdoğan’a teklif edilen cumhurbaşkanlığı seçim sistemini kim kotardı ise, aynı aktör ya da iradenin Bahçeli’ye görünmüş olduğudur. Erdoğan’ın faiz takıntısının ve seçim uğruna teşvik pompalaması ile hormonlu bir büyüme peşinde koşmasının ekonomiyi pek de parlak bir yere götürmediği aşikar… Suriye’de ise koalisyonun son müdahalesi ile birlikte dengeler yeniden kurulurken, Türkiye açısından ‘yolun sonuna’ gelinmiş olma ihtimali çok kuvvetli. Öte yandan yerel seçimlerde başarılı olmanın getirisi sınırlı iken, herhangi bir başarısızlığın bedeli yüksek… Böyle bir sonuç cumhurbaşkanlığının kaybedilmesini tetikleyebilir.

Bunlara MHP’nin yerel seçime girmeden genel seçime gidildiğinde, AK Parti nezdinde daha ‘kıymetli’ olacağını ekleyelim. Diğer deyişle Bahçeli’nin ağırlığı şu an yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde en üst düzeyde olacaktır. Bu önermeyi ‘cumhurbaşkanlığı sistemi teklifini getirenlerin gücü’ olarak okumak yerinde olur…”

Devletle Erdoğan ilişkisi üzerine ise şunları yazıyor Mahçupyan:

“Devletle Erdoğan arasındaki ilişki açısından bakıldığında birçok kişi seçimlerden sonra Erdoğan’ın kazanması halinde çok daha güçlenip her şeye hakim olacağı değerlendirmesini yapıyor. Oysa devlet kanadı Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını kazanmasına muhtaç… Dolayısıyla öncesinde pazarlık güçleri zayıf… Oysa seçim sonrasında mesele yönetmeye geldiğinde zaten olay, konu ve kurum bazında bir pazarlık alanına giriliyor ve burada bürokrasinin eli çok daha güçlü.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *