İsrail’i korkutan Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün 7 hedefi

İsrail’i korkutan Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün 7 hedefi

Siyonist güvenlik uzmanı Yoni Ben-Menachem: Filistinlilerin bu protesto gösterilerinin Nekbe’den sonra kendilerine neler kazanabileceğini daha şimdiden tartışmaya başladıklarını hatırlattı ve ekledi “ancak herkesin hemfikir olduğu konu, bu stratejinin başarıya ulaştığıdır.”

Dinç ve gür bir şekilde ikinci haftasına giren ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ birçok devletin güvenlik, enformasyon ve istihbarat birimleri tarafından analiz ve gözlem masasına yatırılırken, işgalci İsrail ise göstericileri sindirmek için askeri gücünü vahşice kullanmasına rağmen Filistin halkının ısrarlı direnişi karşısında bocalamayı sürdürüyor.

Siyonist işgal rejiminin güvenlik işlerinde uzman, analist Yoni Ben-Menachem, Filistinlilerin Gazze sınırında başlattıkları yürüyüşlerle yedi hedefi gerçekleştirmek istediklerini iddia etti.

Siyonist uzman değerlendirmesinde, Filistinlilerin farklı bir intifada için yeni ve oldukça diri bir yöntem ve strateji keşfettiklerini, bununla ‘Yüzyılın Anlaşması’nı sabote etmek, İsrail ile bazı Arap devletleri arasında başlayan yakınlaşma politikasını engellemek için sınırı ısıtmayı amaçladıklarını söyledi.
Filistin Toprak Günü olan 30 Mart’ta Gazze’de 200 binden fazla kişi Gazze’yi 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarından ayıran sınır bölgelerine (Rafah’ın doğusu, Han Yunus’un Huzaa beldesi, Orta bölgesinde yer alan El-Bureyc Mülteci Kampı, Gazze’nin Şucaiyye bölgesi ve Gazze’nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı) kurulan beş ayrı çadırda toplanıp ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’nü başlattı.

Siyonist yazar geçen 6 Nisan Perşembe günü yazdığı makalesinde “Filistinliler, 30 Mart Toprak Günü’nde başlattıkları yürüyüşle birçok başarı elde ettiler. Elde edilen başarılarla bunu büyütüp geliştirecek ve Mayıs ortalarında ihya edecekleri Nekbe’nin yıldönümünde daha da yaygın hale getireceklerdir” dedi.
Filistinlilerin bu protesto gösterilerinin Nekbe’den sonra kendilerine neler kazanabileceğini daha şimdiden tartışmaya başladıklarını hatırlatan Siyonist yazar, “ancak herkesin hemfikir olduğu konu, bu stratejinin başarıya ulaştığıdır” ifadesini kullandı.

Menachem makalesinde, 2014 savaşından sonra nispeten sakin olan Gazze sınırının son günlerde İsrail askerleriyle çatışmanın odağı haline geldiğini belirterek şu satırlara yer verdi: “Bu yürüyüşler Filistin direnişinin taş, bıçak ve silahlı intifadadan sonra yeni bir stratejisi olabilir. Bugün sıra tamamıyla barışçıl nitelikli kitlesel intifadaya geldi. Filistinli gruplar da halk devriminden yeni bir kaftan giydiler.”

Siyonist uzmana İsrail, Filistin Yönetimi ve bazı Arapların Gazze’ye uyguladıkları kuşatmanın yarattığı baskının Gazze sınırında İsrail’i rahatsız edecek faaliyetlerin artmasına neden olacağı uyarısında bulundu.

Menachem Filistinlilerin yapılan barışçıl yürüyüşlerle yedi hedefi gerçekleştirmek istediklerini hatırlatarak bunları şöyle sıraladı:

1. Filistin davasıyla Filistinli mültecilerin dönüş hakkı konularını bölgesel ve uluslararası düzleme taşımak.
2. Uluslararası düzlemde İsrail’i zor duruma sokmak. Filistinliler İsrail’in bir günde birkaç kişiyi öldürüp 1400’den fazla kişiyi yaraladığını, bir haftada ise 22 kişiyi öldürüp 1500’den fazla kişiyi yaraladığını duyurarak dünya kamuoyuna İsrail askerlerinin aşırı güç kullanarak cinayet işleyen askerler olduğunu göstermeyi başardılar.
3. Gazze ambargosuyla bölgede yaşanan insani krizi yeniden dünyanın önemsemesini ve baş gündem maddesi yapmasını başardılar.
4. ABD Başkanı Donald Trump’ın pazarladığı ‘Yüzyılın Anlaşması’nın önüne yeni engeller çıkarmayı başardılar.
5. Gazze’nin doğu ve güney sınırlarını İsrail askerleriyle çatışma alanlarına çevirdiler.
6. Filistinlilerin sürdürdüğü savaşı bir halk direnişine çevirdiler.
7. Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye daha fazla yaptırım uygulamasını engellediler.

Menachem makalesinin sonunda şunları paylaştı:
“Gazze’deki Filistinliler, Birleşmiş Milletler ile Arap Birliği’ne mesajlarını ulaştırıp olağanüstü toplanmalarını sağladılar. Bu durum, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme ilişkilerini alt üst edecek, Filistin davasını bölgesel düzlemden uluslararası düzleme taşıyacaktır.”

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *