Çin’den Küreselleşme çağrısı: Entegre olan başarılı olur!

Çin’den Küreselleşme çağrısı: Entegre olan başarılı olur!

Dışişleri Bakanı Wang Yi, Küreselleşmeye entegre olan bütün ülkelerin başarılı olacağını öne sürdü.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi dün Bo’ao Asya Forumu Konseyi’nin eski ve yeni üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuştu, Wang Yi küreselleşmeye entegre olan bütün ülkelerin başarılı olacağını savundu.

Çin radyosu (CRI) tarafından verilen bilgiye göre, foruma ev sahipliği yapan ülke olarak, forumun gelişmesine sağladıkları katkıdan dolayı Konsey Üyelerine ve Danışma Komitesine teşekkür eden Wang Yi, yeni seçilen konseyin, forumu dünyanın en iyi markalarından biri haline getirmesini temenni ettiğini söyledi. Wang Yi, “Bo’ao Asya Forumu mutlaka gelişecektir, çünkü Hainan, Çin ve Asya gelişmektedir. Bo’ao Asya Forumu mutlaka başarılı olacaktır, çünkü Çin, Asya ve küreselleşmeye entegre olan bütün ülkeler başarılı olacaktır.” sözlerini kullandı.

IMF BAŞKANI’NDAN ÇİN’E ÖVGÜ

Çin devlet başkanı Xi Jinping da forumda yaptığı konuşmasında, Çin’in dışa açılmayı genişletmek için alacağı bir dizi tedbiri açıklayarak, dışa açılmada yeni bir döneme girildiğini belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı yeni önlemlere göre, yabancı sermayenin piyasaya girişi büyük ölçekte genişletilecek, Çin’in yatırım ortamı daha ilgi çekici hale getirilecek, fikri mülkiyet haklarının korunması güçlendirilecek ve ithalat artırılacak.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, söz konusu tedbirlerin bir an önce uygulamaya koyulacağını ve Çin’in dışa açılmasından doğacak fırsatların, Çin ve dünyanın halkları ile girişimcilere yarar sağlayacağını vurguladı. Xi Jinping, Kuşak ve Yol inisiyatifinin Çin tarafından ileri sürüldüğünü, fakat bu girişimden doğacak fırsatlar ve sonuçların tüm dünyaya fayda getireceğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, “Cumhurbaşkanı Xi Jinping, konuşmasında, finans, sigortacılık ve otomotiv gibi sektörlerin daha da dışa açılması, ticari engellerin azaltılması, adil bir girişimcilik ortamının kurulması ve fikri mülkiyet haklarının korunması gibi tedbirlerin alınacağını açıkladı. Bu tedbirler uygulanırsa, geçen 40 yılda kazanılan reform ve dışa açılma başarılarının temelinde, bundan sonraki 40 yılda da Çin’in yeni başarılar kaydetmeye devam edeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Avustralya FMG Grubu CEO’su Elizabeth Gaines, Çin piyasasının yabancı girişimcilere daha da açılmasının büyük gelişme fırsatı anlamına geldiğini kaydederek şunları söyledi: “Çin, reform ve dışa açılmada yeni bir döneme girdi. Xi Jinping, konuşmasında yabancı yatırımların teşvik edilmesi, finans ve sigortacılık piyasasının dışa açılması ve ithalatın artırılmasından bahsetti. Bana göre bu; çok heyecan verici bir konuşma, bilhassa Çin’in uzun vadeli reform ve dışa açılmasının süreceğini gösteriyor.”

Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, Kuşak ve Yol’un, küresel kamu ürünü haline gelerek, kazan-kazan ve ortak refaha hizmet ettiğine dikkat çekti. Abbasi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu inisiyatif, 21. yüzyılda yeni bir dünya oluşturacak. Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İpek Yolu Fonu da kalkınma için yeni bir sermaye platformu sağlayabilir ve böylece gelişmekte olan ülkelerin finansman ihtiyaçları ile uluslararası finansal kuruluşların tedarik kapasitesi arasındaki uçurum kapatılabilir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *