Shell, Gazze Marine ortaklığından ayrıldı

Shell, Gazze Marine ortaklığından ayrıldı

Hollanda merkezli petrokimya şirketi Shell, Gazze Marine rafineri yönetimini Filistin Yatırım Fonu’na devrediyor. Shell, yıllık gelirin yüzde 45’ini alacak.

Filistin Yatırım Fonu tarafından, bugün yapılan açıklamada, Filistin Yatırım Fonu’nun da içinde bulunacağı büyük bir koalisyonun Gazze sahilindeki Marine enerji sahasını işleten Shell şirketinden rafinerinin yönetimini devralacağını ve Shell’e yıllık gelirin yüzde 45’inin ayrılacağı bildirildi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, yapılan açıklamada, “Gazze Marina’da bulunan doğalgaz rafinerisini devralacak koalisyon, Filistin Yatırım Fonu ve Müteahhitler Birliği’ni (SSS) içerecek. Rafinerinin yıllık gelirinin yüzde 55’lik kısmının (yüzde 27 payla) Filistin Yatırım Fonu ve SSS arasında paylaştırılırken, yüzde 45’lik kısmı ise Shell şirketine tahsis edilecek” denildi.

Shell şirketi, Gazze sahilinin 30 kilometre yakınlarında bulunan ve yıllık bir trilyon metreküpten fazla doğalgaz kapasitesine sahip rafinerinin yüzde 55’lik kısmını elinde bulunduruyordu. Filistin Yatırım Fonu ise anlaşma öncesi rafinerinin yüzde 17.5’ine sahipti.

Filistin hükümetinin yatırım şirketi olan Filistin Yatırım Fonu tarafından yapılan açıklamada, “Yeni yapılan anlaşma çerçevesinde Shell şirketi ile doğalgaz geliştirme protokolünden ayrılması konusunda uzlaşma sağlandı” ifadeleri kullanıldı.

Projenin Gazze ve Cenin’de doğalgazdan elde edilen elektrik ihtiyacının giderilmesini de içerecek şekilde hayata geçirileceği bilgisi verilen açıklamada, “Bu proje, Filistin’i komşu Arap ülkelerine enerji ihraç eden bir ülke haline getirecek” cümlelerine yer verildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *