“City of London” Başkanı Bowman, Çin’in bazı şehirlerini gezdi

“City of London” Başkanı Bowman, Çin’in bazı şehirlerini gezdi

Küreselcilerin merkezi olarak bilinen finans şehri City of London şirketi Başkanı Charles Bowman, Çin’de ziyaretlerde bulundu ve ‘akıllı kent yapılandırması’na desteğe hazır olduklarını bildirdi.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki şehrin yerel otoritesi olan Finans Kenti Londra’nın (City of London Corporation) başkanı Charles Bowman, Çin’de Xiongan Yeni Bölgesi’nin akıllı kent yapılandırmasıyla yeşil gelişmeye destek sağlamaya hazır olduklarını açıkladı. Bowman liderliğindeki heyet kısa süre önce Çin’in Pekin, Sangay, Shenzhen ve Hong Kong gibi kentlerini ziyaret etti.

Çin radyosu Cri’nin haberine göre Bowman ziyareti sırasında Pekin’de basına verdiği demeçte, City of London şirketinde faaliyet gösteren Canary Wharf grubunun Ocak ayında Xiongan Yeni Bölgesi’yle iş birliği belgesini imzaladığını söyledi. Bowman, City of London şirketinin finans, hizmet alanlarında uzun süre içinde biriktirdiği deneyimleri Çinli meslektaşlarıyla paylaşmayı istediğini, böylece Çin’de ve hatta tüm dünyada akıllı kent yapılandırmasına destek sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Xiongan Yeni Bölgesi’nin dünyada önde gelen dijital finans ve inovasyon merkezi olabileceğine işaret eden Bowman, City of London’ın kent planlaması, ar-ge, yatırım ve altyapı inşası gibi konularda Xiongan’a çözüm ve hizmet desteği verebileceğini kaydetti.

Bowman ayrıca Çin ve İngiltere’nin yeşil finans konusundaki işbirliği potansiyelinin büyük olduğuna vurgu yaparak, iki ülkenin küresel sürdürülebilir gelişme konusunda önemli bir rolü yerine getirebileceklerini belirtti.

City of London nedir?

Londra’nın orta yerinde bulunan, yüzölçümü olarak küçük çaplı finans merkezi için Sözcü yazarı Soner Yalçın, 2015 yılında kaleme aldığı bir yazıda City of London için şunları yazmıştı:

“Mayor and Commonalty and Citizens of the City of London” nedir; bilir misiniz?
Kısaltılarak; “London City”… “The City”… Veya küçük bir alanı kapladığı için, “The Square Mile” de denir.
Londra’da 2.6 kilometrekarelik alanı kaplayan, dünyanın en eski ve halen devam eden yerel hükümeti’dir! Bayrağı ve kendi “anayasası” vardır; İngiliz kanunlarına muaftır.
Burası İngiltere’nin bir parçası değil; egemen bir finans devleti’dir! Yani…
Vatikan nasıl katolik din’inin merkezi ise, burası da para’nın merkezidir.
Bankaların çokluğu nedeniyle dünyanın en zengin alanı kabul edilir. Örneğin; ABD’nin 500 büyük şirketinin dörtte üçünün ve tüm büyük bankalarının burada şubesi bulunmaktadır. (1980’lerde Araplar; 1990’larda Japonlar ve petrol zengini Afrikalılar ve sonunda Rus zenginleri London City’nin yolunu tuttu.)
Bu minik alanda uluslararası; hisse ticaretinin yüzde 51’i; vadeli işlemlerin yüzde 45’i; Euro-tahvil değişimlerinin yüzde 70’i; küresel döviz ticaretinin yüzde 35’i; tüm uluslararası ihraç edilmiş menkul kıymetlerin halka satışının yüzde 55’i gerçekleşir…
Dünyada günlük faiz oranını burası belirler. Bitmedi…
Burası, küresel offshore finans merkezi’dir. Cayman Adaları gibi İngiltere tarafından kontrol edilen 14 deniz aşırı bölge bu iş için kullanılır! İşin dış halkasında ise, Hong Kong, Singapur, Bahama Adaları, Dubai, İrlanda vardır. İç halkada kraliyet kolonileri, Jersey, Guernsey, Isle of Man bulunur… Buralarda gizlilik içinde; vergi kaçırılır; kara para aklanır ve varlıklar için depolama yapılır.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *