Geçtiğimiz ay Türkiye’nin gündemine damgasını vuran “İslam’da güncelleme” tartışmaları, İktibas dergisinin de manşetinde yer alıyor.
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yaptığı konuşma içerisinde, İslam’ın güncellenmesine ilişkin sözler sarfetmesi ile birlikte konu çok yönlü olarak tartışılmaya başlamıştı. Gelenekçi kesimler bir ‘güncelleme’ olamayacağını savunurken, modern yaklaşım sahipleri ise bunun, günümüz şartları altında bir ihtiyaç olduğunu savunuyorlardı. Her iki kesim de kendi argümanları ile tartışmaya dahil olmuşken süreç fazla uzun sürmedi ve gündemden düşüverdi.
Peki tartışmayı başlatan sözleri hangi sürecin sonunda söylenmişti ve ne amaçlanıyordu? Tartışma nasıl devam etti ve neden gündemden düştü? Gerçekten İslam’da bir ‘güncelleme’ gerekli midir?
Gerekli ise bu nasıl başarılabilir ve bunun için neye ihtiyaç vardır?
Bütün bu soruların yanıtlarını derginin Yorum sayfalarında bulmak mümkün.
Derginin Kavram bölümünde ise ‘güncelleme’ tartışması ile bağlantılı olarak ‘İlim’ kavramı inceleniyor. İlm’in ne olduğu, nasıl elde edildiği ve müslümanım diyenlerin ilim yönüyle nasıl bir sorumluluk taşıdığı, bu sayfalarda yanıtını bulan sorular arasında.
Zenginleşen yazar kadrosu ile dikkat çeken dergide Resulullah dönemi Mekke toplumuna ilişkin bir değerlendirmenin yanında dergideki diğer yazılarda İslam’ın doğru anlaşılması ve hayata aktarılması yönünde yapılan vurgular öne çıkıyor.
Geçtiğimiz ayın gündemine ilişkin yapılan iktibaslar da derginin ilgi çeken bir diğer yönü.
2 Comments
ersin ertuğrul
3 Nisan 2018, 00:46Yeni sayının ve bundan sonra çıkacak sayıların Iktibas’ın o aslî misyonuyla uyumlu olarak bir vazife îfâ etmesini temenni ederiz.
O misyon bilindiği üzere Son ilahi hitabın ve o hitabın hayattaki pratik karşılığı olan Resulullah’ın örnekliği şeklinde ifade edilen temelin, geleneksel ve modern hurafattan, şirkten ârî biçimde idrak edilebilmesi için çalışmak…
Bu misyonu îfâ ederken üstlenilen vazife de insanımıza, müslümanlara fikir verebilmektir…
Iktibas bu misyon ve vazife doğrultusunda adımlarını her sayıda daha sağlam ve nitelikli bir şekilde atarak musluman düşün ve amel dünyasına ivme kazandırılmaya devam etmelidir.
Ve bu minvalde diğer fikir, kültür ve edebiyat dergileriyle bir yarış içinde olunmalıdır. Hayırlarda yarış. Hep birlikte çıkılan ve belki kimi zaman yardımlaşılan bir koşu. Bu hayırlarda yarış mantalitesi toplam kaliteyi de artırır…
Yeni sayı bu vesileyle hayırlı olsun…
REPLYAdatepeli
2 Nisan 2018, 13:10Hayirli olsun…
Emegi gecenlerden Allah razi olsun…
REPLY