İngiltere-Rusya casus krizinin ardında ne var?

İngiltere-Rusya casus krizinin ardında ne var?

Dr.Kerim Has, konunun bazı Rus şirketleri ile de bağlantılı olduğunu ve ABD-İngiltere ikilisinin Rusya’ya ‘ayağını denk al’ mesajı verdiğini söylüyor.

Moskova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Kerim Has, İngiltere ile Rusya arasında başlayan casus krizinin nedenlerinin daha derin olduğu görüşünde. Has, dün paylaştığı twitter mesajlarında konunun bazı Rus şirketleri ile de bağlantılı olduğunu ve ABD-İngiltere ikilisinin Rusya’ya ‘ayağını denk al’ mesajı verdiğini savundu. Kerim Has, görüşlerini şöyle seslendirdi:

– Casus ölümlerinde Rusya’nın sicilinin kabarık olduğunu teslim etmekle beraber son ajan zehirlenmesi krizine Moskova’dan ziyade Londra’nın “ihtiyacının” daha fazla olduğu kanısındayım. Kremlin’in mevcut konjonktürde bu olaya karışması için rasyonel bir neden bulamıyor/göremiyorum.

– Moskova’yla yaşadığı casus krizinde Londra’ya Washington’dan destek:
Kırım-Donbas-Suriye üçgeninde üne sahip Wagner’in muhtemel finansörlerinden Yevgeniy Prigozhin & şirketleri, 2016 seçimlerine müdahale suçlamasıyla bugün ABD’nin yaptırım listesine girdi.
https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0312‏

– Yaptırım listesinde Putin’in aşçısı lakaplı Prigozhin’in 3 şirketi de var: biri devasa bir yemek şirketi, diğeri danışmanlık şirketi, sonuncusu da “anket/araştırma” firması.
Yaptırım listesine Prigozhin’in St. Petersburg’daki “araştırma” şirketinde çalışan 12 isim de dahil.

– Washington, Prigozhin’in “anket/araştırma” şirketine ABD seçimlerine siber saldırılarda yer aldığı gerekçesiyle yaptırım kararı aldı.
İddialar doğruysa Prigozhin, ilginç bir kişilik:
i) Kremlin, Beyaz Ev, Savunma Bakanlığı yemekleri,
ii) Paralı askerler,
iii) Siber saldırılar…

– Ancak öte yandan şu da var: ABD seçimlerine müdahale iddialarını araştıran savcı Robert Mueller geçen Şubat ayında hazırladığı iddianamede Prigozhin ve şirketlerine suçlama yöneltmişken Trump yönetimi, Prigozhin ve şirketlerini yaptırım listesine almakta acele etmemişti.

Belli ki ABD-İngiltere ikilisi casus olayını “bahane ederek”,

i) Brexit sonrası NATO/AB ilişkilerinde
ii) AB enerji güvenliğinde
ii) Ortadoğu’nun yeni dengelerinde
Rusya’ya “ayağını denk al” mesajı veriyor.

Moskova için “zamansız” casus krizinin daha derin nedenleri olsa gerek.

21:13 – 15 Mar 2018

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *