İyileşmeye başlayan Türkiye-Mısır ilişkilerine ‘boykot’ darbesi

İyileşmeye başlayan Türkiye-Mısır ilişkilerine ‘boykot’ darbesi

Suudiler Türk dizilerine Mısır, Türk ürünlerine savaş açtı. Cuma gününden bu yana Türkiye’ye yönelik Arap dünyasının iki önemli ülkesinden boykot ve ambargo haberleri geliyor.

Konuyu Dünya gazetesindeki köşesinde değerlendiren Kerim Ülker, Mısır’da Türkiye aleyhine başlayan boykotun ardında Mısır ile Güney Kıbrıs’ın petrol ve doğalgaz anlaşmasına Türkiye’nin tepkisine karşılık olduğunu öne sürdü. Sivil bir tepki olarak başlayan boykotun ardında Mısır yönetimi olduğu iddialarını da gündem taşıdı. Kerim Ülker konuya ilişkin şunları yazdı:

Dün ilk kez sizlere duyurduğumuz Mısır’da başlayan “Türk ürünlerine boykot” çağrısının ardından Suudi Arabistan’da da Türk dizilerinin gösterimine yasak geldi.

Önce Dunya.com’un duyurduğu Mısır haberinin detaylarını vermek gerekiyor.

Mısır’da yaşanan darbe ile birlikte siyasi ilişkilerin 5 yıl önce kopma noktasına geldiği Mısır ile ekonomik ilişkiler son birkaç aydır sessiz sedasız iyileşme sürecindeydi. Mısır Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet Al Wakil’in davetlisi olarak Kahire’ye giden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Heyeti’nin ilk kez düzenlenen Mısır-Türkiye İş Forumu’na katılmasıyla birlikte normalleşme sürecinin başlayacağı gündemdeydi. Ancak önceki gün Mısır’da sosyal medyada başlayan Türk ürünlerine karşı boykot hızla artıyor. Sivil bir kampanya olan bu boykotun Kahire yönetimi tarafından desteklendiği iddia ediliyor.

Gaz anlaşmasına tepki ile başladı

Ülkenin önde gelen medya kuruluşlarında da hızla artan boykotun aniden başlamasının sebebi ise bilinmiyor. Hatırlanacağı üzere TOBB ziyaretinin ardından geçtiğimiz ay 75 Mısırlı işadamı Türkiye’ye gelmiş ve 130 milyon dolarlık anlaşma imzalamıştı. Boykotun Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mısır’la Güney Kıbrıs yönetimi arasında Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz yataklarına dair imzalanan anlaşmanın kabul edilemeyeceğini söylemesinin ardından başlaması dikkat çekiyor.

Ani bir kararla durduruldu

Gelelim Arap dünyasının ağabeyi rolünü Mısır ile birlikte üstlenen Suudi Arabistan’a…
Suudi Arabistan merkezli ve Arap dünyasının en çok izlenen kanalı olarak bilinen MBC, bünyesindeki 11 kanala talimat göndererek, Türk dizilerinin yayından kaldırılmasını istedi. Bu karardan etkilenen altı dizi olduğu bildirildi.  Aniden alınan bu kararın arkasındaki nedenler henüz bilinmediği vurgulandı.

Karar 2 Mart Cuma günü alındı.

Kısa bir hatırlatma.

MBC’nin patronu Waleed bin İbrahim al İbrahim, 11 milyar dolarlık servetiyle Suudi Arabistan’ın en zengin işadamlarından biri. Kız kardeşi, eski Suudi Arabistan Kralı Fahd ile evliydi. Suudi işadamı, veliaht prens Muhammed bin Salman’ın başlattığı soruşturmalar nedeniyle tutuklandı. MBC’nin bir diğer ortağı Abdul Aziz bin Fahd ise eski kral Fahd’ın en genç çocuklarından.
Son bir haftadır Mısır ve Suudi Arabistan’da alınan bu iki önemli kararın arkasında Riyad ve Kahire yönetiminin olduğu aşikar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *