Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olarak kabul edilen Mobil Dünya Kongresi’nin 13’üncüsü İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleşti.
“Daha İyi Bir Gelecek Yaratmak” temasıyla başlayan fuarda 208 ülkeyi temsilen 108 bin katılımcı ve 2 bin 300’ün üzerinde katılımcı şirket bulunuyor.
2017’de 8,4 milyar internet bağlantılı cihaz
Euronews, Avrupa Komisyonu’nun dijital ekonomiden sorumlu üyesi Mariya Gabriel ile Barselona da biraya geldi. Sadece 2017’de dünyada 8,4 milyar internet bağlantılı ‘cihaz’ üretildi, Gabriel’e bu tür teknolojilerin güvenirliğini sordu. Mariya Gabriel, Avrupa Komiseri şöyle konuştu:
“Bu konuyu eğitim programlarıyla ele alabiliriz. Bu yıl Avrupa Birliği düzeyinde yeni medya ve siber kültürüyle ilgili geniş kapsamlı bir bilgilendirme kampanyası başlattık. Çalışmalarımız sadece genç nüfusu kapsamıyor, sonuçta gençler yeni teknolojilere daha yatkın oldukları için bir çok şeyi zaten biliyorlar. Söz konusu eğitimde, en çok ihtiyacı olan aileler, okul yöneticileri ve öğretmenlere ağırlık verdik.
Bu yeni nesil teknolojileri, ‘insanların emrinde’ olarak düşünmeyi tercih ediyorum. Evet sıfır risk diye bir şey yok ve bu işin elbette ki tehlikeli bir tarafı da var. Ama yıllardır devam eden dijitalleşme akımının temelindeki insanı boyutu koruyabilirsek başarılı olabileceğimizi düşünüyorum.”
Euronews’ün aktardığına göre, Mayıs ayında yürürlüğe girecek olan Avrupa Birliği’nin yeni Genel Veri Koruma Yönetmeliği Kongrede en çok tartışılan konuların başındaydı. Avrupa Komiseri dijital ağdaki mahremiyet ile güvenlik arasındaki dengenin nasıl korunması gerektiğini ise şöyle anlattı:
“Açık bir şekilde şunu ifade etmek isterim, insanların kişisel verilerini korumak Avrupa Birliği’nin temel değerlerindendir. Ve bu vatandaşlarımızın kişisel güvenliği açısından da çok önemli bir konu. Ancak bazı meselelerde de daha dikkatli olmak zorundayız. Yani yasadışı içeriklerle mücadele etmemiz şart- Mesela internet üzerinde terör propagandası veya çocuk istismarına yer veren içeriklere asla izin veremeyiz. Bu sorunla kesinlikle mücadele etmemiz gerekiyor.”
“DÖRT YIL SONRA” Etkinliği
Mobil Dünya Kongresi teknoloji devlerinin buluştuğu yer olmasına karşın yenilikçi startup şirketleri de katıldı. Kongre bünyesinde düzenlenen ‘Four Years From Now’ (4YFN) yani ‘Dört yıl sonra’ adlı etkinlik, genç girişimcilerin fikirlerini ortaya koyarak yeni ortaklar, yeni yatırımcılar bulduğu ve bağlantılarını genişlettiğini bir platform.
Söz konusu platformun direktörü Esteban Redolfi, etkinliğin genç girişimcilere nasıl yeni kapılar açtığını örneklerle anlatıyor:
Yalan oranını tahmin eden Yapay Zeka
Esteban Redolfi, 4YFN Direktörü: “Size bu yıl programa katılan bir İspanyol startup şirketinin geliştirdiği akıllı teknolojiden bahsetmek istiyorum. İspanyolların geliştirdiği yapay zeka programı bir konuşmanın yalan olup olmadığını hesaplıyor.
Bir insanın konuşmasını analiz ederek doğruluk ve yalan oranını ölçüyor. Mesela konuşmadaki yalan oranı yüzde 30 ise, söylenenlerin yalan olma ihtimali düşüktür fakat bu oran yüzde 70’e çıktığında konuşulanların yalan olma riskinin çok yüksek olduğu anlamına geliyor.
Bu kişiler burada sigorta şirketleriyle görüştüler. Sigortacılar müşterilerinin yalan konuşup konuşmadığı öğrenmek için bu programa başvurabilecekler. Hatta benim bildiğim kadarıyla şirketlerin biriyle anlaştılar ve yakında pilot bir ürün çıkartmayı hedefliyorlar. Düşünün bütün bunlar sadece iki gün içinde gerçekleşti.”
4 Yıl Sonra etkinliği önemli
4 yıl sonra programı bu yıl 19 bin ziyaretçi topladı. Katılımcılar etkinliğin son gününde Mobil Dünya Kongresi’nde de yer alma fırsatı elde etti. Genç girişimciler dört yıldan daha az bir sürede sektörlerinin lideri olmaya aday.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *