Türkiye’den 5 milyar dolar çıktı: Yurtdışında ev almak için!

Türkiye’den 5 milyar dolar çıktı: Yurtdışında ev almak için!

Türkiye’nin son yıllarda içeride ve dışarıda yaşadığı krizler arasında dikkat çeken ilginç bir sermaye hareketliliği gözleniyor.

Milliyet yazarı Şükrü Andaç’a göre, “Önce 17-25 Aralık’ta yaşanan olaylar, sonrasında içeride art arda gerçekleşen sosyal-siyasal hareketlenmeler; çevre ülkelerle (Suriye, Irak, Rusya, İsrail, Mısır, İran) yaşadığımız sorunlar ve krizler derken, işler bir anda tersine döndü.”

Amerika, İngiltere, Kanada, İngiltere, Yunanistan İspanya, Doğu Avrupa ülkelerinde

Andaç, esas olarak işin ekonomi cephesinde son yılların ilginç bir sermaye hareketine de yol açtığını belirtiyor. Milliyet’teki köşesinin bir bölümünde bu hareketliliği şöyle anlattı Andaç:

Türkler özellikle 2016 yılıyla birlikte yurtdışında adeta gayrimenkul avı başlattı. Geçmişte yurtiçindeki varlıkların alımı için kullandıkları paralarını bu kez yurtdışında değerlendirir oldular.

Türkiye’de kazandıkları parayı doktorundan müdürüne, patronundan bankacısına, siyasetçisinden CEO’suna binlercesi dolara, euro’ya, sterlin’e çevirdi ve yurtdışında ev ya da gayrimenkul alımına imza attı. Yurtdışı alımlarda Amerika (Miami, New York), Avrupa ülkeleri (İngiltere, Yunanistan, İspanya), Doğu Avrupa bölgesi ve Kanada öne çıkarken; kimi alımlar eşin dostun peşine takılarak, kimi alımlar daha cazip getiri adına yatırım için, kimileri ise vatandaşlığı kapar gün gelir buralardan giderim, düşüncesiyle yapıldı.

Fırtına dinmedi

Peki Türkler yurtdışında ne kadarlık alım yaptı, 2016’da hız kazanan ve bir anda yayılan bu trend 2017’de devam etti mi?

Bu noktada, Türkiye gayrimenkul piyasasına 25 yılını vermiş deneyimli profesyonel Haluk Sur’un görüşü önemli: “Gayrimenkul pazarındaki rakamlara bakıldığında 2016’da yurtdışında 2.5 milyar dolarlık bir alımın ülkemizde yaşayan Türkler tarafından yapıldığı görülüyor. 2017’de de bir o kadarlık rakamının oluşmasını bekliyoruz.”

Bu demek oluyor ki sadece son iki yılda Türkler yurtdışında 5 milyar dolarlık alım yaptı.

Olanlar oldu. Şimdi önümüze bakalım.

Umarım 2018’de Türkiye aleyhine esen bu sert rüzgârı tersine çevirmek mümkün olur.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *