Çin’de ‘Siyasi İstişare’ toplantıları başladı

Çin’de ‘Siyasi İstişare’ toplantıları başladı

ÇHSDK 13. Ulusal Komitesi 1. Toplantısı bugün başkent Beijing’de başladı. Açılış törenine Devlet Başkanı Xi Jinping olmak üzere, Çin Komünist Partisi ve hükümet liderleri katıldı.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi Başkanı Yu Zhengsheng, geride bırakılan beş yılda siyasi istişare yapısını daha sağlıklı hâle getirdiklerini söyledi.

Yu Zhengsheng, ÇHSDK 12. Ulusal Komitesi adına çalışma raporunu sunarak geçen beş yıldaki çalışmaları özetledi ve önümüzdeki beş yılda yapılacak çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Yu, geçtiğimiz beş yılda, demokratik denetleme işlevini güçlendirdiklerini, dayanışma ve dostluk çalışmalarını genişlettiklerini ve görev performanslarını yükselttiklerini anlattı.

Görece refah toplumuna odaklanılmalı

ÇHSDK’nin yeni döneminde, Xi Jinping’in Yeni Dönemde Çin’e Özgü Sosyalizm Düşüncesinin derinliğine kavranarak uygulanması ve görece refah toplumunun kapsamlı olarak oluşturulmasının son dönemecine odaklanılması gerektiğini savundu.

Büyük bir sosyalist ve modern ülkenin kapsamlı inşasında yeni bir yolculuğa başlanması için öneriler sunulması gerekliliğinin altını çizen Yu, istişari demokrasinin, siyasi istişare, demokratik denetleme ve siyasi katılım gibi tüm aşamalara yansıtılmasının önemine vurgu yaptı. Yu, ayrıca delegelerin sorumluluk bilinçlerini güçlendirmeleri ve görevlerini yerine getirme kapasitelerini artırmaları gerektiğini de ifade etti.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansının özellikleri

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK), Çin’deki en üst düzey çok partili işbirliği ve siyasi istişare mekanizması olma niteliğini taşıyor.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nı, iktidardaki Çin Komünist Partisi ile sekiz demokratik partinin mensupları ile parti mensubu olmayan bağımsız delegelerin yanında, sivil topluluklar, çeşitli etnik gruplar ve çevrelerden temsilciler, Taiwan, Hong Kong, Makao ve Çinli göçmenlerin temsilcileri ve özel davetli şahıslar oluşturuyor.

ÇHSDK Ulusal Komitesi’nin sayıları 2 bin 158’e ulaşan delegelerinin ortalama yaşı ise 55,9.

Delegeler arasında lisans üstü eğitim düzeyine sahip kişilerin sayısı da bin 971’i bulmuş durumda.

Ayrıca, delegelerin yarısından fazlasını yeni delegeler oluştururken, ÇKP üyelerinin toplam delegeler içindeki oranı yalnızca yüzde 39,8’e tekabül ediyor.

Bu yılki toplantıda, ÇHSDK Ulusal Komitesi’nin çalışma raporu ve önerge çalışma raporunun ele alınmasının yanı sıra, anayasa değişiklik taslağı da incelenecek. Bunun yanı sıra, yeni liderler de belirlenecek.

Delegeler, ayrıca 13. Ulusal Halk Meclisi’nin 1. Toplantısı’na da katılarak hükümetin çalışma raporu ile anayasa değişiklik taslağını inceleyecek.

(CRI online)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *