Türkiye tarım ürünleri ihracatı 15 milyar dolara ulaştı

Türkiye tarım ürünleri ihracatı 15 milyar dolara ulaştı

Türkiye’nin tarım ürünleri üretim ve ihracatında önemli merkezlerinden Ege Bölgesi’nden yapılan tarım ürünleri ihracatı 2017 yılında yüzde 4’lük artışla 4 milyar 24 milyon dolara ulaştı.

Türkiye’nin gıda ihracatında Irak, Ege’nin gıda ihracatında ABD zirvede

Türkiye; 2017 yılında, 215 ülkeye gıda ürünleri ihraç etme başarısı gösterirken, Irak 3 milyar 21 milyon dolarlık gıda ihracatı ile zirvede yer aldı. Almanya, 916 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, 814 milyon dolarlık gıda ürünleri ihraç ettiğimiz Amerika Birleşik Devletleri üçüncü ülke oldu.

Gıda ihracatında öne çıkan diğer ülkeler ise; 804 milyon dolarlık ihracatla Rusya, 569 milyon dolarlık dışsatımla Suriye, 505 milyon dolar ile Suudi Arabistan, 474 milyon dolar ile Hollanda, 438 milyon dolar ile İngiltere, 354 milyon dolar ile İtalya ve 257 milyon dolar ile İsrail olarak sıralandı.

Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı gıda ihracatı 419 milyon dolar olurken, Almanya 374 milyon dolarlık tutarla gıda ürünleri ihracatında zirve ortağı oldu. Irak’a Egeli ihracatçılar 286 milyon dolarlık gıda gönderirken, İngiltere’ye 276, Hollanda’ya 270 milyon dolarlık ihracata imza attılar.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu şöyle konuştu: “Ege Bölgesi, Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatının hem başladığı yer, hem de en önemli merkezlerden biri konumunda. Organik ürün ihracatının ise; yüzde 74’ünü tek başına yapan bölgeyiz. Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek bu konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Türkiye 2023 yılında 40 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedefliyor. Bu ihracata Ege Bölgesi olarak 10 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedefliyoruz. 2018 yılında Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Katar’da düzenleyeceğimiz gıda fuarları ve Japonya, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 gıda birliğimizin katılımıyla sürdürdüğümüz Turquality Projesi ile bu hedefe ulaşmak için çaba göstereceğiz.”

(Dünya Gıda)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *