Hece dergisinde ‘Seher’ tartışması

Hece dergisinde ‘Seher’ tartışması

Edine Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın geçtiğimiz yıl yayınlanan ‘Seher’ adlı kitabı üzerine Hece’de yayınlanan övgüler üzerine tartışma başladı.

Kendisini Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Büyük Doğu’ ve Sezai Karakoç’un ‘Diriliş’ dergileri ‘geleneği içinde’ şeklinde tarif eden ‘Hece Öykü’ dergisinin Şubat-Mart 2018 sayısında Kemal Gündüzalp imzalı ‘2017 Yılında Yayımlanan Öykü Kitapları’ adlı bir yazı yer aldı.

GÜNDÜZALP: CEZAEVLERİ HALA YAZAR ÜRETİYOR

Gazete Duvar’ın haberine göre, Gündüzalp yazısında Demirtaş’ın kitabı için, “Yazarının kimliği nedeniyle Seher’in salt politik eksenli bir kitap olacağı düşünülmüş olabilir. Ancak, Demirtaş’ın öykülerinde birincil kaygının politik olmadığı, daha çok yazınsal yönüyle öne çıktığı görülüyor” diyerek ‘yazar üretmesinin geçmişte kaldığı sanılan’ cezaevlerinin ‘ne yazık ki’ bir kez daha ‘gizli bir yeteneği ortaya çıkardığını’ yazdı.

KİTAP ÜZERİNDEN TARTIŞMA BAŞLADI

Ancak Gündüzalp’in bu yazısı aynı camiada yer alan bazı isimlerin tepkisine neden oldu. Sosyal medyaya da yansıyan tartışmada dergiye yönelik ‘teröre destek vermeye’ kadar varan suçlamaların yanı sıra savunan mesajlar da yer aldı. Yazı iki gün önce de Star gazetesi tarafından ‘Terörist güzellemesi edebiyata sığar mı?’ başlığıyla haberleştirildi ve dergiye yönelik ‘tepki’ demeçlerine yer verildi.

DERGİNİN YAYINCISINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Tüm bu tartışmaların ardından Hece Öykü’nün yayıncısı Hece Yayıncılık’tan bugün yapılan açıklamada ise sosyal medya üzerinden kendilerine yönelik düzeysiz bir karalama kampanyası yapılmaya çalışıldığı belirtildi. Derginin açıklamasında, hazırlanan dosyalarda ‘edebiyat ve düşünce dünyasının bütün renklerine yer verilmeye çalışıldığı’ bu görüşlerin hepsine katılmanın mümkün olmadığı ifade edildi.

STAR GAZETESİNE TEPKİ

Açıklamada Star gazetesinin haberi de, ‘Sadece sosyal medyadaki nifak cümleleri ile kurulmuş, provokatif, ajitatif, manipülatif bir fotoğrafla desteklenen gazete haberi’ olarak değerlendirildi.

HECE’DEN AÇIKLAMA

Hece Yayıncılık adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yirmi iki yıl boyunca birikimiyle pek çok yazar yetiştirmiş, bir okul görevi görmüş ve çok sayıda yayın yapmıştır. Türkiye’nin fikir ve edebiyat dünyasına yapmış olduğu katkılar tartışmasızdır. Bu katkılarını sürdürecektir. ‘Heceöykü’ dergisinin 85. sayısında yer alan, Kemal Gündüzalp’ın hazırladığı otuz üç sayfadan oluşan ‘Hayat, Öyküler Toplamıdır’ başlıklı yazının ve ‘2017 Yılında Yayımlanan Öykü Kitapları’ adlı listenin bir paragrafından hareketle çeşitli sosyal medya mecralarında ‘Heceöykü’ aleyhinde haksız ve düzeysiz bir karalama kampanyası başlatılmıştır. Hece, edebi bir tutum olarak başlangıcından bu yana bütün yayınlarında, hazırladığı dosya ve özel sayılarda edebiyat ve düşünce dünyamızın bütün renklerine ve tonlarına yer vermiştir. Dolayısıyla dergide ifade edilen her düşünce ve yaklaşımı benimsememiz, sahiplenmemiz söz konusu değildir.”

“Konunun mahiyetinden habersiz, iyi niyetli ve duyarlı pek çok kişinin üzüntüsünü paylaşıyoruz. Bu yazıyı fırsat bilip kişisel hesaplarını görmeye çalışanların da farkındayız. Sadece sosyal medyadaki nifak cümleleri ile kurulmuş, provokatif, ajitatif ve manipülatif bir fotoğrafla desteklenen gazete haberi ve devamındaki dedikodu terörü okurlarımızı ve bizleri fevkalâde üzmüştür. Hece, ülkemizin tarihsel değerlerinin ve birikiminin sahibi ve savunucusudur. Bu bilinçle her türlü terörün ve terör destekçilerinin karşısındadır ve onları lanetlemektedir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *