Nahda Hareketinden, Belediye seçimlerine Yahudi aday

Nahda Hareketinden, Belediye seçimlerine Yahudi aday

Tunus’ta iktidardaki koalisyon ortağı muhafazakar Nahda Hareketi, Mayıs ayında düzenlenecek Belediye seçimleri için adaylık başvurularını almaya başladı. Parti, ülkenin doğusundaki Monastır kentinde yaşayan Yahudilerin de adaylık başvurusunu kabul edeceğini duyurdu.

İslamcı bir partinin Yahudilere adaylık kapısını açması Tunus’ta tartışmalara sebep olurken, Parti tarafından atılan adımın taktiksel bir hamle olduğuna dair soru işaretleri yaratıyor.

Konuya ilişkin olarak, Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Nahda Hareketi Partisi Resmi Sözcüsü İmad el-Humeyri, partisinin Monastır kentinde bir Yahudi’yi aday göstermek için gerekli yasal icraatları tamamlamak üzere olduğunu söyledi.

Yahudi aday gösterme kararının siyasi kazanım amacı güttüğü iddialarını yalanlayan Humeyri, partinin bağımsız ama yetkin kişilere açılım gerçekleştirerek, önümüzdeki Belediye seçimlerinde söz konusu özellikteki kişilere kontenjanının yarısını ayırdığını sözlerine ekledi.

Nahda’nın, Monastır kentinin asli sakinlerinden biri olan Simon Selame adlı bir Yahudi vatandaşı aday göstereceğini açıklayan Humeyri, bu adımın partiye yeni bir misyon yükleyeceğini dile getirdi. Humeyri, “Simon Selame’ye aday olma imkanı vermemizi önemli kazanımlarımızdan biri olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Siyasi koalisyonlar aday listeleri gösterme konusunda başarısız oldu

Tunus’ta aday başvurularını alınmaya başlamasının ardından geçen 4 günlük sürede şuana kadar 620 aday listesi başvurusu yapıldı. Bu başvuruların 423’ü partiler, 194’ü bağımsızlar, üçünün ise koalisyonlar tarafından sunulması, başta solcu “Halk Cephesi Koalisyonu” olmak üzere Tunus’taki siyasi koalisyonların başarısız olduğu yorumlarına sebep oldu. 11 solcu partinin katılımıyla oluşturulan Tunus Halk Cephesi Koalisyonu, şuana kadar ülkenin güneybatısındaki Gafsa vilayeti ile başkent Tunus yakınlarındaki Bin Arus kentinde aday listesi gösterebildi.

Buna karşılık Tunus’taki bir diğer partiler koalisyonu olan 11 partinin katılımıyla oluşturulan “Sivil Birliği Koalisyonu”, 100 Belediye için yarışılacak Mayıs ayındaki Belediye seçimleri için herhangi bir aday listesi gösteremedi.

Tunus’ta Belediye seçimleri için son aday başvuru tarihi 22 Şubat 2018 olarak belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu, aday başvurularının kabul edilip edilmediğini ise 3 Mart 2018 gününe kadar açıklayacak. Partiler ve bağımsız adaylar, sundukları listeler üzerinde yapmak istedikleri değişikleri 4 Nisan 2018 tarihine kadar Yüksek Seçim Kurulu’na bildirmek zorunda.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *