“Çok Boyutlu Bölgesel İşbirliği ve Yeni İpek Yolu” temalı Konferans’a ilişkin olarak TASAM Başkanı Şensoy: Yüksek işbirliği potansiyeline sahip bölgesel güçler, karşılıklı bağımlılığı derinleştirmekte oldukça yavaş kalıyor gözükmektedir.
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Politik ve Uluslararası Araştırmalar Kurumu (IPIS) ve Karaçi Dış İlişkiler Konseyi işbirliğinde Türkiye – İran – Pakistan Konferansı 2018, 13 Şubat Salı günü İstanbul’da Wishmore Otel’de gerçekleştirildi.
Ana teması “Çok Boyutlu Bölgesel İşbirliği ve Yeni İpek Yolu” olan Konferans’ın alt temaları; “Geleceğin Asya ve Avrasya’sında Türkiye, İran ve Pakistan”, “Yeni İpek Yolu Projesi (OBOR) ve Tamamlayıcı Ekonomik İşbirliği”, “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı‘nın [ECO] Re-organizasyonu” ve “Terörle Mücadele ve Güvenlik İşbirliği” olarak belirlenmişti.
Konferans’a İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve IPIS Başkanı Dr. Seyyed Kazem SAJJADPOUR, TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY, Karaçi Dış İlişkiler Konseyi Genel Sekreteri Ahsan Mukhtar ZUBAIRI, İran Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Büyükelçi Morteza Daman PAK, TASAM Başkan Yardımcısı Büyükelçi (E) Aydın NURHAN, Büyükelçi Shadid AMIN, Tahran Eski Büyükelçisi (E) Selim KARAOSMANOĞLU, Büyükelçi (E) Dr. Bahador AMINIAN, İran Ankara Büyükelçiliği Baş Katibi Nematollah MOZAFFARPOUR, İstinye Üniversitesi’nden TASAM Başkan Yardımcısı Tuğg. (E) Doç. Dr. Fahri ERENEL, TBMM 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mithat MELEN, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden TASAM Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sedat AYBAR, Karaçi Dış İlişkiler Konseyi Başkan Yardımcısı Javed Ashraf HUSSAIN, TASAM Enerji Çalışma Grubu’ndan Dr. Necmi DAYDAY, Karaçi Dış İlişkiler Konseyi Araştırmacısı Arif HUSSAIN ve TASAM Orta Doğu Araştırmacısı Ahmet İŞCAN katıldı.
TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY, Konferans ile ilgili; “Türkiye, İran ve Pakistan’ın, Bağdat Paktı – CENTO (Merkezî Antlaşma Teşkilatı) ile başlayan bölgesel işbirliği süreci; RCD (Kalkınma için Bölgesel İşbirliği) ve sonrasında ECO (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı) ile devam etmiş, ancak süreç içerisinde bu işbirliği oluşumlarının bir kısmı ortadan kalkmış, bir kısmı da etkisini kaybederek yerini daha gevşek ilişkilere bırakmıştır. Yüksek işbirliği potansiyeline sahip bu bölgesel güçler, karşılıklı bağımlılığı derinleştirmekte oldukça yavaş kalıyor gözükmektedir. Bölgesel gelişmelerin olumsuz etkilerini azaltıcı, reel-politiğe uygun ilerleyecek ‘kurumsal altyapısı sağlam’ bir ilişkinin kurulabilmesi, bu üç ülke için risklerin fırsata dönüştürülmesi ve karşılıklı bağımlılığın artırılarak sürdürülebilir bir bölgesel politikanın inşa edilebilmesi için önemlidir.” dedi.
(TASAM)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *