Tillerson-Erdoğan görüşmesi 3 saat 15 dakika sürdü

Tillerson-Erdoğan görüşmesi 3 saat 15 dakika sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen kritik görüşme yaklaşık 3 saat 15 dakika sürdü. Gündem Suriye, Irak ve terörle mücadeleydi.

TÜRKİYE’NİN BEKLENTİLERİ İLETİLDİ

Habertürk’ten Çetiner Çetin’in aktardıklarına göre; Beştepe’de bu akşam gerçekleşen kabulde, başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, terörle mücadele meselesi ve ikili ilişkiler ele alındı.

Görüşmede Türkiye’nin tüm bu konulardaki önceliklerinin ve beklentilerinin ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’a açık bir şekilde iletilmiş olduğu kaydedildi.

Görüşmede FETÖ ve Halk Bankası davasının da masaya yatırıldığı kaydedildi. Tillerson’un ziyaret öncesi “ABD hiçbir zaman YPG’ye ağır silah vermedi” şeklinde yaptığı açıklamanın da ayrıntılı şekilde konuşulduğu belirtildi.

Öte yandan Reuters’ın haberine göre, Erdoğan-Tillerson görümesinde Erdoğan, YPG’nin SDG içerisinden çıkarılması talebinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Erdoğan-Tillerson görüşmesinin karşılıklı çıkarlar çerçevesinde açık ve verimli geçtiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bugün ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.

Tillerson’un uçağı, saat 17.40 civarında Esenboğa Havalimanı’na indi. Tillerson beraberindeki heyetle, bir süre sonra VIP bölümünden çıkarak aracına bindi. Havalimanı VIP girişi ve çevresinde alınan geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

BASIN MENSUPLARINDAN TEPKİ

Bakan Tillerson’un korumaları, havaalanında basın mensuplarının kameraları ve çantaları ile buradaki ambulansları köpekler ile aradı. Bu arada bazı basın mensupları Türkiye’de Amerikan polisleri tarafından arandıkları için bu duruma tepki gösterdi.

GEÇEN YIL DA ANKARA’YA GELMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı, 11 Şubat’ta başlayan Ortadoğu turu kapsamında Mısır, Kuveyt, Ürdün ve Lübnan’ı ziyaret etti. Tillerson, geçen yıl 30 Mart’ta Ankara’ya, 10 Temmuz’da ise İstanbul’a gelmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *