Çin, Afrika’nın “En Güvenilir ve Kararlı” ortağı olmak istiyor

Çin, Afrika’nın “En Güvenilir ve Kararlı” ortağı olmak istiyor

Çok kutuplu dünyada Afrika’nın, önemli kutuplardan biri olacağına inandıklarını belirten Çin Dışişleri Bakanı Wang, Afrika’nın ayağa kalkma ve güçlenme sürecinde, Çin’in Afrika’nın en güvenilir ve kararlı stratejik ortağı olmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün ülkeyi ziyaret eden Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat ile “Çin-Afrika Birliği 7. Stratejik Diyaloğu”nun ardından basın mensuplarının karşısına çıktı.

Çin radyosu Cri’nin haberine göre Wang Yi, “Çin-Afrika Birliği 7. Stratejik Diyaloğu”nda zengin sonuçlar alınarak, pek çok konuda mutabakata varıldığını, Çin-Afrika ilişkilerinde uzun süredir korunan üst düzey gelişmelerin, Çin ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki dayanışma temelli işbirliğinin örneği olduğunu ifade etti.

Çok kutuplu dünyada Afrika’nın, önemli kutuplardan biri olacağına inandıklarını dile getiren Wang, Afrika’nın ayağa kalkma ve güçlenme sürecinde, Çin’in Afrika’nın en güvenilir ve kararlı stratejik ortağı olmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Wang Yi, diyalogda Çin ve Afrika Birliği arasında her yönü, alanı ve düzeyi kapsayan işbirliği yapılması konusunda da anlaşmaya varıldığını vurguladı.

Wang, tarafların stratejik iletişimi güçlendirerek, her sene strateji diyaloğu düzenlemesi, diyalog mekanizmasını iyileştirip zenginleştirmesi ve karşılıklı siyasi güveni pekiştirip derinleştirmesinin yanı sıra, birbirinin çekirdek çıkarlarını ilgilendiren önemli sorunlarda karşılıklı anlayış ile destek sağlaması gerektiğine işaret etti.

Wang, tarafların, Afrika Birliği Komisyonu’nun sahip olduğu özgün avantajlardan yararlanarak, ülkeleri ve bölgeleri aşan işbirliğine odaklanması konusunda da fikir birliği sağladığını dile getirdi

Wang Yi ayrıca, diyalogda Afrika’daki önemli sorunlar, terörle mücadele, yoksulluğun azaltılması ve gelişim gibi her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konular üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Wang son olarak, Çin ve Afrika Birliği’nin uluslararası arenada söz birliği oluşturarak, ortak bir tavırla iki tarafın ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını koruması gerektiği konusunda da mutabık kalındığını sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *