Heniyye… Hamas Lideri ABD’nin terör listesinde

Heniyye… Hamas Lideri ABD’nin terör listesinde

Heniyye, Fetih hareketiyle uzlaşı isteyen şahsiyetlerin başında geliyor. Kapsamlı bir uzlaşı çerçevesinde hükümet başkanlığını bırakmaya hazır olduğunu defalarca ifade etmişti.

ABD, 21 yıl önce İslamî Direniş Hareketi (Hamas)’ı terör örgütleri listesine almıştı. 31 Ocak 2018 Çarşamba günü Hamas Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye’yi de terör listesine ekleyerek 1978 yılında tohumları atılan harekete yönelik savaşında yeni bir sayfa açmış oldu.

Washington yönetimi, Dışişleri ve Hazine bakanlıklarından gelen iki kararla İsmail Heniyye’yi terör listesine aldığını duyururken, Hamas hareketi kararın başarısız bir girişim olduğunu, bu kararla direnişe baskı yapmanın hedeflendiğini belirtti.

Hatırlanacağı üzere Hamas hareketi 1997 yılında Amerika’nın terör örgütleri listesine alınmış, 2001 yılında ise özel terör listesine eklenmişti.

Amerika idaresinin Hamas lideri İsmail Heniyye’yi terör listesine eklemesiyle bu listedeki Filistinli lider sayısı 8’e çıktı. Bunlar, Hamas liderlerinden Yahya Es-Sinvar, Ruhi El-Müştehi, Muhammed Dayf, Fethi Hammad, Ahmed El-Ğandur, İslamî Cihad hareketi genel sekreteri Ramazan Şellah ve yardımcısı Ziyad En-Nehhale’dir.

Hamas hareketi yaptığı açıklamada, Amerika’nın bu kararıyla işgalci İsrail rejimi yanlısı tavrını ve ona desteğini ortaya koyduğunu, Filistin halkının hakkını inkâr politikasına ortak olduğu gibi, bunun işgali meşrulaştırma girişimi de olduğunu belirtti.

Heniyye’yi terör listesine alma kararının, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü işgal rejiminin başkenti kabul etme ve büyükelçilik binasını Kudüs’e taşıma kararına karşı hareketin her düzlemde mücadeleye başladığı bir zamanda çıkması manidar karşılandı.

İsmail Heniyye, Hamas’ın Siyasi Biriminin üçüncü başkanıdır.

İlk başkanlık dönemini Musa Ebu Merzuk 1992-1995 yıllarında yaptı. Ardından Halid Meşal geldi. Meşal 1996-2017 yıllarında harekete başkanlık etti.

Filistinli bir mülteci ailenin çocuğu olan İsmail Heniyye 1963 yılında dünyaya geldi. Gazze’nin batısında yer alan Eş-Şati Mülteci kampında doğan Heniyye halen burada yaşamaya devam ediyor.

Lisansını Gazze’deki İslam Üniversitesi Arap Dili Fakültesinde tamamladı. Öğrencilik yıllarında Hamas’ın öğrenci kanadı olan İslamî Kitle bünyesinde siyasi çalışmalarını sürdürdü.

1989 yılında tutuklanan Heniyye üç yıl hapse mahkûm edildi.

Aralık 1992 yılında çoğu Hamas mensubu olmak üzere Hamas ve İslamî Cihad hareketi liderlerinden 416 kişiyle birlikte Lübnan’ın güneyine sürgün edildi. Burada diğer liderlerle birlikte bir yıl kaldı.

Birinci intifadada Hamas’ın gençlik kolu içinde genç bir lider olarak öne çıkan Heniyye, iyi bir hatip olarak ün yaptı.

Hamas kurucusu Şeyh Ahmed Yasin 1997 yılında serbest kalınca, şeyhin ofisinde müdür olarak çalıştı.

6 Eylül 2003’te Şeyh Ahmed Yasin ile birlikte iken Siyonist rejimin suikastına maruz kaldı. Siyonist işgal uçakları Şeyh Yasin ve Heniyye’nin bulunduğu eve bomba attı. Saldırıdan Şeyh Ahmed Yasin ve Heniyye’nin yanında ev sakinleri de yara almadan kurtuldular.

2006 yılında yapılan parlamento seçimlerinde Heniyye, Hamas’ın kurduğu Değişim ve Islah Partisine başkanlık etti. Seçimde oyların çoğunu alan Hamas, onuncu hükümeti kurdu.

Gazze’de faaliyet gösteren hükümete başbakanlık etmeye devam eden Heniyye 2014 yılının ortalarında milli uzlaşı hükümetinin kurulmasından sonra başbakanlığı bıraktı. O zaman hareketin Siyasi Birimi başkan yardımcılığı görevini de yapmaktaydı.

Heniyye, Fetih hareketiyle uzlaşı isteyen şahsiyetlerin başında geliyor. Kapsamlı bir uzlaşı çerçevesinde hükümet başkanlığını bırakmaya hazır olduğunu defalarca ifade etmişti.

Heniyye Hamas’ın Siyasi Birimi Başkanı olmadan önce Hareketin Gazze’deki başkanlığı ve Siyasi Birim başkan yardımcılığı görevini yürütmekteydi.

Filistin Enformasyon Merkezi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *