Mısır’da yeni bir dinozor fosili bulundu

Mısır’da yeni bir dinozor fosili bulundu

Mısır’da bulunan Sahra Çölü’nde yaklaşık 80 milyon yaşındaki dört ayaklı bir dinozor fosiline ulaşıldı. Dinozor fosilinin Afrika’daki dinozor tarihine ışık tutması bekleniyor.

Mısır’da yapılan yeni bir araştırmada 66 ila 100 milyon yıl önce kıtada var olan dinozorlara ait fosiller ortaya çıkarıldı. Bilim insanları 80 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosillerin “inanılmaz bir keşif” olduğunu söyledi.

Mansoura Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yürüttüğü araştırma kapsamında keşfedilen yeni dinozor türüne “Mansourasaurus shahinae” ismi verilirken, fosilleri ortaya çıkarılan devasa otçul dinozorların bir okul otobüsü uzunluğunda ve ortalama bir fil ağırlığında olduğu belirtildi.

A skeletal reconstruction of Mansourasaurus shahinae. Bones shown in color are those that are preserved in the original fossil; other bones are based on those of closely related dinosaurs.

Afrika-Avrupa arasında yolculuk

Nature Ecology ve Evolution dergisinde yayımlanan araştırmaya katılan bilim insanları, kemiklerin anatomik özelliklerini analiz ederek, Mansourasaurus’un Afrika ya da Güney Amerika’da bulunanlara kıyasla Avrupa ve Asya’daki dinozorlarla daha yakın olduğunu ve böylece bazı dinozorların Afrika ve Avrupa arasında hareket edebildiklerini ortaya çıkardı.

(Cumhuriyet)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *