ABD Dışişleri Bakanı: ABD ordusu Suriye’den çekilmeyecek

ABD Dışişleri Bakanı: ABD ordusu Suriye’den çekilmeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye’de şartlar oluşmadığı sürece ABD ordusunun Suriye’den çekilmeyeceğini açıkladı.

‘ABD Suriye’den çekilmeyecek’

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD ordusunun Suriye’den çekilmeyeceğini açıkladı. Stanford Üniversitesinin düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü’nde Amerika’nın Suriye politikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Rex Tillerson, askeri başarıların önemli olduğunu ancak tek başına siyasi geçiş sürecinin başarısının garantisi olamayacağına dikkat çekti.

Euronews’un haberine göre, Irak’tan erken çekilen Obama yönetimini eleştiren ABD Dışişleri Bakanı, “Suriye’deki askeri misyonumuz, koşullar temelinde kalacaktır. 2011’de yaptığımız Irak’tan erken çekilme hatasını tekrar edip, Suriye’den de erken çekilmemeliyiz. Bu hata El-Kaide’nin hayatta kalmasına ve zamanla IŞİD’e dönüşmesine, IŞİD’in ve diğer terörist örgütlerin ülkeye zarar vermesine yol açtı ” dedi.

“Kilit hedef İran”

ABD’nin Suriye politikasının “kilit hedefinin” İran’ın bölgedeki etkinliğini azaltmak olduğunu anlatan Tillerson, ABD ordusunun Suriye’den çekilmesinin bölgeyi İran’a teslim etmesi anlamına geldiğini söyledi.

Rex Tillerson, Rusya ve İran’ın Suriye lideri Başar Esad’a verdiği desteğin Esad’ı güçlendirdiğini kaydetti, bu nedenle barış sürecinde ‘Esad’ın görevi derhal bırakmasının beklenmemesini ve bu konuda sabırlı olunması’ gerektiğini söyledi.

“Türkiye’nin endişelerini ciddiye alıyoruz”

Siyasi süreçte tüm yerel unsurların temsil edilmesi ve varılacak anlaşmanın da komşuları rahatsız etmemesi gerektiğini söyleyen Tillerson, bu bağlamda NATO müttefiki Türkiye’nin Suriye ile ilgili endişelerini ciddiye aldıklarını dile getirdi.

Bu arada, Pentagon’dan yapılan bir açıklamada da Türkiye’nin Suriye’ye askeri harekat başlatma gerekçesi olarak gördüğü ve sert eleştirdiği YPG’nin ağırlıkta olacağı bir sınır güvenlik gücü kurulacağı haberleri yalanlandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *