Münbiç’te halk isyan etti ABD askeri kaçtı

Münbiç’te halk isyan etti ABD askeri kaçtı

600 gündür ABD ve PKK/PYD işgali altında yaşayan halk isyan etti. Binlerce kişi sokaklara döküldü ve PKK’ya ait bazı noktalar basıldı. Olaylar ilçenin dört bir tarafına yayılınca teröristlerle birlikte ABD askerleri de şehrin doğusundaki Tışrin’e çekildi.

PKK işgali altındaki Münbiç’te isyan başladı

Yeni Şafak’tan Yılmaz Bilgen’in haberine göre ABD’nin terör devletini resmen ilan etmeye hazırlandığı Münbiç’te isyan başladı. ABD destekli PKK’nın işgal ve ihlallerine karşı ayaklanan Münbiç sakinleri, terör örgütünün kontrol noktaları ile kent merkezindeki karargahları bastı. Habere göre şehir genelinde büyüyen olaylar sebebiyle PKK’lı teröristler ve ABD askerleri, şehrin doğusundaki Tışrin bölgesine çekildi. Suriye PKK’sının 6 ay önce başlattığı ‘zorunlu askerlik’ uygulaması Münbiç ve çevresinde ilk kırılma noktası oldu. Münbiç Yerel Meclis Üyesi Münzir el-Sellel, “PKK-PYD terör örgütü her evden bir genci silah altına alma uygulaması başlattı. Bize Türkiye’nin düşman olduğunu ve büyük bir savaşa hazırlandıklarını söylüyorlar. PKK’nın hedefi 100 bin kişilik ordu kurmak ancak Münbiç, Tel Abyad gibi bölgelerde Türkiye ile savaşacak tek bir nefer bulamazlar” dedi. Sellel, kendilerine katılacak kimse bulamayan terör örgütünün giderek hırçınlaştığına da dikkat çekerek yaşananları şöyle özetledi:

Gözaltı, Haraç, Fidye…

“Halkımızın PKK’ya karşı her tepkisi sonrası ABD’liler araya girerek teröristlerin geri adım atmasını sağlıyor. Ancak son olaylarda tepki dozu çok büyük oldu. Halk, PKK’nın Münbiç’i terk etmesini istiyor. Biz bir buçuk yıldır esaret altındayız. Örgüt 30 binden fazla Münbiçlinin gayrimenkullerine el koydu ve ‘savaş vergisi’ adı altında haraç alıyor. Son bir yıl içerisinde 90’dan fazla sivil, PKK tarafından infaz edildi. Hiçbir gerekçe göstermeden insanlar sözde PKK asayiş timleri tarafından evlerinden alınarak işkence görüyor. PKK’lılar birçok kişiyi kaçırıp büyük meblağlarda fidye aldıktan sonra serbest bırakıyor.”

Cesetleri Türbe yakınına attılar

“Son olayların fitilini ateşleyen gelişme, 23 ve 25 yaşında iki gencin öldürülmesi oldu. Cinayetlerde en dikkat çeken nokta ise Hannan El-Cerive ve Abbud el-Minhan isimli gençlerin cesetlerinin başı bedenlerinden ayrılmış halde Süleyman Şah Saygı Türbesi’nin yakınına atılmasıydı. Münbiç genelinde bugün (pazar) büyük çaplı bir gösteri yapacağız. TSK-ÖSO ittifakının bölgeye gelmesini istiyoruz. Halkımız ABD ve PKK işgalinden kurtulmak konusunda kararlı; PKK gitmeden sorunlar bitmez. İşgalle geçen 19 ayda 80 binden fazla Münbiçli kamplara sığındı. PKK baskısı sonucu en az 25 bin kişi bölgeyi terk ederek muhaliflerin kontrol ettiği köy ve kasabalara gitti.”

Ayaklanın

Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclisi, Münbiç’te ABD-PKK zulmünü protesto etmek için bugün esnafı kepenk kapatmaya çağırdı. Yapılan yazılı açıklamada, örgütün işlediği suçların yeni olmadığına işaret edilerek, “Münbiçlileri örgüte karşı ayaklanmaya çağırıyoruz” denildi. Münbiçliler PKK ve ABD’yi protesto için dükkanlarını açmadı.

Teröristler ABD’ye yalvardı

Münbiç’te çıkan ayaklanma sonrası ABD askerlerinin PKK’lılarla birlikte doğudaki Tışrin’e kaçtıkları sırada Washington’dan bölgeye gelen diplomatik heyet ise Kamışlı’da çalışmalar yürütüyordu. PKK işgalindeki bölgeyi resmi olarak tanımaya hazırlanan Beyaz Saray, 6 kişilik ekibi Kandil temsilcileriyle görüşmek üzere Suriye’ye yolladı. Max Martin başkanlığındaki ABD heyeti, Kamışlı’da PKK elebaşıları Elder Halil, Fevze Yusuf ve Bedran Ciya Kürt ile görüştü. Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgiye göre PKK’lı Elder Halil, ABD heyetine “Federal devlet ilanı konusundaki desteklerinizden dolayı teşekkür ederiz. Ancak Afrin’de Türkiye’yi durdurun. Afrin’i gerekirse Esed rejimiyle paylaşırız ancak Türkiye oraya girmesin” dedi. ABD’liler daha sonra Ayn el-Arab’a geçerek burada Suriye PKK’sının paravan örgütü SDG’nin sözde genel komutanı Şahin Cilo kod adlı Ferhad Abdi Şahin ile toplantı yaptı. ‘Korsan devlet’ göreviyle bölgeyi gezen diplomatların programında Münbiç de vardı. Ancak orada patlak veren isyan nedeniyle heyet Münbiç’e gelemedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *