Türk Tarih Kurumundan Fatih Sultan Mehmet iddialarına yanıt

Türk Tarih Kurumundan Fatih Sultan Mehmet iddialarına yanıt

Türk Tarih Kurumu yazılı açıklama yaparak, Fatih Sultan Mehmet ile ilgili iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

Türk Tarih Kurumundan, “Türk Tarih Kurumu, Fatih Sultan Mehmet’e karşı tevili mümkün olmayan, ecdadı incitici, milletimizi rahatsız eden isnatsız beyanatları kınıyor, tarih ilminin büyük bir ciddiyetle tahriften uzak, ilmi düsturlar çerçevesince yapılması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunmaktadır.” açıklamasında bulunuldu.

Kurumun resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada, Türk Tarih Kurumunun, kurulduğundan bugüne kamuoyunu doğru bilgilendirmek, Türk ve Türkiye tarihini ilmi esaslar merkezinde büyük bir ciddiyetle incelemek, Türk kültür mirasını bilimsel olarak araştırıp ortaya koymak, elde edilen belge ve bilgileri tanıtmak ve kamuoyu ile paylaşarak kalıcı hale getirmek amacıyla hareket ettiği bildirildi.

Yeni Akit’in haberine göre, Kurum tarafından yapılan açıklamada, Türk tarihinin önemli şahsiyetlerinin ilmi ciddiyetten uzak, toplumu ayrıştıran dil ve üslupla tasvirini tasvip etmediği, bu durumu büyük bir esefle karşıladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Türk Tarih Kurumu, tarihe mal olmuş, tarihi hafızanın şekillenmesinde mutlak etkisi olan devlet adamlarının mesnetsiz itham ve temelsiz isnatlarla karalanmasının maşeri vicdanı yaraladığını belirtmekte, bu gibi durumları takip etmektedir. Türk Tarih Kurumu, bilhassa son günlerde İstanbul’un fethiyle çağ açıp çağ kapamak suretiyle dünya tarihinin akışını değiştiren Müslüman bir Türk hükümdarına, Fatih Sultan Mehmet’e karşı tevili mümkün olmayan, ecdadı incitici, milletimizi rahatsız eden isnatsız beyanatları kınamakta, tarih ilminin büyük bir ciddiyetle tahriften uzak, ilmi düsturlar çerçevesince yapılması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunmaktadır.”

Celal Şengör’ün, Fatih Sultan Mehmed iddiası
Geçtiğimiz Pazar günü Cnn Türk’te canlı yayınlanan sabah programında konuşan jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, “Fatih Müslüman değildi” iddiasında bulunmuştu. “Fatih Sultan Mehmet gibi birkaç padişah daha olsaydı Osmanlı, cihan imparatoru olurdu” diyen Prof. Dr. Şengör, “Fatih zamanının bütün uygarlığını anlamaya çalışmış. Fatih İtalya’dan adam getirtip resmini yaptırmış, sekreteri İtalyan. Bilime meraklı bir adam. Fatih din kitabından ziyade bilim kitabı toplamış. Fatih’ten sonra gelenler onun kesiri bile değil. Ondan sonra gelenler onu hiç anlamadı. En çok Kanuni anlamadı” demişti.  ”Birçok Fatih arka arkaya gelseydi her şey başka olurdu” diyen Prof. Dr. Şengör’ün, ”Fatih’in Müslümanlığı dahi tartışılıyor. Sekreterine, ‘ben Muhammed’in dediklerine inanmıyorum’ demiş. Bunu söyleyen Bayezid’in kendisi” sözleri tartışma başlatmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *