Netanyahu’dan Guatemala’ya Kudüs tebriği

Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından Guatemala’nın da Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklaması İsrail’de memnuniyetle karşılandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından Guatemala’nın da Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklaması İsrail’de memnuniyetle karşılandı. Orta Amerika ülkesi Guatemala’nın büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması bekleniyor.

BU SADECE BAŞLANGIÇ!

Karardan dolayı Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales’i tebrik eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu adımı başka ülkelerin de takip edeceğini savundu:

“Dostum Jimmy Moreles, Tanrı seni korusun. Kısa süre önce söylemiştim, diğer ülkeler de Kudüs’ü tanıyıp, büyükelçiliklerini oraya taşıyacak diye. Ve işte ikinci ülke. Tekrar ediyorum: Daha fazlası olacak, bu sadece bir başlangıç.”

BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Kudüs tasarısına ABD ile birlikte karşı çıkan 9 ülkeden biri de Guatemala idi. Filistinli milletvekili Mustafa Barghuti, Guatemala’nın Kudüs kararına tepki gösterdi:

“Guatemala Devlet Başkanı işgal altındaki toprakların ilhakını yasaklayan uluslararası hukukun ihlal edilmesine katkıda bulunuyor. Bu karar ülkelerin çoğunun büyükelçiliklerini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımaya karşı oldukları gerçeğini değiştirmez. Ülkelerin çoğu Doğu Kudüs’ün ilhakına ve Başkan Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararına katılmıyor. Dünyada çoğunluk bizden yana ve Guetamala gibi bir ülke bunu değiltirmeyecek.”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, özellikle Filistin’de düzenlenen protesto gösterileri şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Euronews

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *