Değişebilir. Chip dergisi yazarı Mahmut Karslıoğlu da bakışı değişenlerden biri. Geçen ay Münih’te düzenlenen Fujitsu Forum’a katılan Karslıoğlu, bakışının nasıl değiştiğini Chip’te anlattı.
Gelecek teknolojilerinin ilk işaretlerini tanıtmak üzere düzenlenen teknoloji fuarları pek çok insanın gelecek algılarını da değiştiriyor. Mahmut Karslıoğlu, Kasım ayında Münih’te düzenlenen Fujitsu Forum’a katıldıktan sonra düşüncelerindeki değişimden söz ederken firmaların nasıl bir teknolojik gelişme içerisinde olduğunu da anlattı.
“Gelecek için çalışanlar!” başlığını taşıyan yazısında Karslıoğlu şunları yazdı:
Konu teknoloji olunca genelde ilgi çeken konular nedense hep günümüzün popüler cihazları üzerine yoğunlaşıyor. Ancak derine indiğinizde bugünün cihazlarının üretilmesi için kullanılan teknolojilerin temellerinin aslında onlarca yıl önce atıldığını görebiliyoruz. Pek fark etmesek de benzer şekilde bugün de gelecek için, bundan onlarca yıl sonrasında kullanılacak teknolojiler öngörülüp tasarlanmaya devam ediliyor.
Dolayısıyla ben de bu köşe yazımı; yüzünü geleceğe dönmüş ve ARGE yatırımlarını hep bu yönde yapan bu değerli firmalardan birine ayırmak istedim. Gerek dergideki Read.Me köşemi gerekse CHIP Online üzerindeki bloğum ve CHIP’in Youtube kanalı üzerindeki “Gittim Gördüm Geldim” videolarımı takip edenler bilecektir. Ben de uzun bir süredir yapay zekadan nesnelerin internetine, blockchain teknolojisinden büyük veriye, artırılmış gerçeklikten sanal gerçekliğe; geleceğe dair konularda hiçbir gelişmeyi kaçırmamaya çalışıyorum. Bu tür firmaların özel oturumlarına da mutlaka icabet (evet, geleceğin teknolojilerine özel ilgim olsa da, bu 80 öncesi doğduğum gerçeğini değiştirmiyor:D ) etmeye özen gösteriyorum. En güzel örneklerden biri de elbette Fujitsu.
Geleceğe bakış açım nasıl değişti?
Yazının başında belirttiğim nedenden her ne kadar ülkemizde sadece klima markası olarak daha çok tanınıyor olsa da Fujitsu’nun son kullanıcının bilmediği bir yüzü daha var. İşte ben de bu yüzü daha iyi anlayıp sizlere aktarabilmek için Kasım ayı içinde düzenlenen Fujitsu Forum’u yerinde takip etmek için Münih’e gittim ve tamamen gelecek için çalışan Fujitsu laboratuvarlarının başındaki en yetkili isimlerle sohbet etme imkanı buldum. Hem Fujitsu İleri Teknoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Alex Bazin hem de Fujitsu Teknolojiden Sorumlu Başkan Dr. Joseph Reger ile yaptığım sohbetin geleceğe bakışımı değiştirdiğini söylersem herhalde yanlış olmaz.
Fujitsu’nun yapay zeka işlemcisi hazır
Deep Learning Unit’in kısaltması ile adlandırılmış olan yapay zeka işlemcisi DLU, Fujitsu Labs tarafından tasarlanmış. Düşük enerji tüketimli ve harcanan watt başına en güçlü rakibinden 10 kat daha fazla performans sunan DLU, geniş ölçekli yapay zeka uygulamalarının altından kalkabiliyor. Gelecekte ihtiyaç duyulacak daha yüksek performans için ise Dr. Alex Bazin yönetimindeki Fujitsu Labs, şu an Quantum bilgisayarlar üzerine odaklı çalışıyor. Dr. Bazin’den aldığım bilgiye göre ise bu tür bilgisayarları aktif olarak kullanmamız ise 10 seneden önce olmayacak.
Intelliedge, sizin yerinize kararlar verebiliyor
Aslında Fujitsu’dan ayrı bir birim olarak çalışan Fujitsu Labs’in geliştirdiği inovatif teknolojilere yabancı olmamız gayet doğal. Çünkü Fujitsu Labs, raflarda yerini alacak fabrikasyon çözümler yerine daha çok kurumsal tarafta firmalara has büyük sorunları çözmek için odaklanıyor. Bunun için FUJITSU INTELLIEDGE adlı yeni markasını kullanıyor. Buluttan öğrenmeye dayalı bu çözüm; gerçek zamanlı ve akıllı kararlar verebiliyor. Aynı zamanda algılayıcı verileri toplamak, işlemek ve öğrenmek için yapay zekanın gücünü kullanıyor. Tasarımdan üretime ve bakıma kadar her türlü dijital bilgiyi bu teknoloji ile sağlamış oluyor. Böylece nesnelerin internetiyle birlikte gelen yapay zeka teknolojisi, işletmelerin ürettiği bilgiler için yeni yollar üretmeye devam ediyor.
Başarı Hikayesi: Siemens Gamesa
Rüzgar türbini üreticilerinden Siemens Gamesa ile olan çalışma bunun en büyük örneklerinden biri. Yapay zeka ile kalite kontroller için gereken zaman önemli ölçüde azalırken, aynı zamanda insan gözünün göremeyeceği kusurlar tespit edilebiliyor. Eskiden bir türbin bıçağının yüzey alanını manuel olarak kontrol etmek neredeyse bütün gün sürerken şimdi sadece 90 dakika içinde tamamlanabiliyor. Bu teknoloji ile mühendisler için hayati öneme sahip zaman kaybı önemli ölçüde önlenmiş oluyor. Böylece maliyetten de tasarruf sağlanıyor.
Yapay zeka bir çok sorunu çözmeye hazır!
Tüm şirketlerin dijital dönüşümünü bir an önce tamamlamaya çalıştığı günümüz dijital dünyasında kuruluşların çalışabilme yeteneği, dijital hizmetlerini müşterilerine ulaştırma başarılarıyla ölçülüyor. Nesnelerin internetiyle birlikte gelen yapay zeka teknolojisi, işletmelerin ürettiği bilgiler için yeni yollar üretmeye devam ediyor. Fujitsu da yapay zeka’daki muazzam pazar potansiyelini görüp, müşterilerinin bu pazar fırsatlarından yararlanmasına odaklanıyor. Büyük organizasyonların yarısından fazlasının hizmetlerini iki yıl içinde bulut servislerinden sağlayacağı ön görülüyor. Fujitsu, bu noktada ayrıca Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GSYİH) dahil düzenleyici gerekliliklere uyum sağlamaya yönelik önemli bir adım da atıyor.
Forum’un açılış konuşmasında Fujitsu SEVP, CEO, Amerika ve EMEI Başkanı Duncan Tait’in de dediği gibi, Fujitsu, iş zorluklarına yeni çözümler üretmek için inovatif teknolojileri ve uzmanlığı müşteri bilgisi ile bir araya getiriyor. Forumun temasında belirtildiği gibi dijital dönüşüm de odağına insanı alıyor ve dijital dönüşüm ile zengin, daha güvenli ve sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmeye; müşterileri ve iş ortaklarıyla birlikte yeni bir değer yaratmaya çalışıyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *