Rusya, Yunanistan’ı devre dışı bıraktı

Türk Akımı projesinin Türkiye’den Avrupa’ya uzanan güzergahı değişiyor. Resmî olarak açıklanmasa da Yunanistan’ın devre dışı bırakıldığı konuşuluyor. Yeni rota, Türkiye’den Bulgaristan’a geçecek.

Bulgar Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in Rusya’ya yakın durması ve Yunanistan’ın FETÖ’cülere sahip çıkmakta ısrar etmesinin bu kararda etkili olduğu belirtiliyor.

Yeni Şafak’ın haberine göre Türk Akımı Doğalgaz Boru hattının Türkiye’den Avrupa’ya uzanan sınır ötesi güzergahında değişikliğe gidiliyor. Rus doğalgazının Karadeniz’den geçerek Türkiye’ye ulaşacağı projede Yunanistan devre dışı bırakılıyor. Yeni hat Türkiye üzerinden Bulgaristan’a geçecek.

Erdoğan’ın Atina ziyaretinden sonra

Rota değişikliğinin nedenin teknik olmadığı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyaretinin ardından ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’ya gelmesinin ardından konuşulan bu değişikliğin zamanlaması dikkat çekici.

Türkiye ile Rusya’nın üzerinde mutabık kaldığı söylenen kararda Bulgaristan Cumhurbaşkanı’nın Moskova’ya yakın durmasının yanısıra, Yunanistan’ın FETÖ’cülere kucak açmasının da etkili olduğu konuşluyor. 15 Temmuz sonrası helikopterle Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye’ye teslim etmemesi Ankara’da büyük tepkilere neden olmuştu.

Son olarak FETÖ’nün “para kasası” olarak nitelenen örgüt üyesi Abdullah Büyük Türkiye’ye iade edildi. Yunanistan ise darbeci askerleri henüz Türkiye’ye iade etmedi. Erdoğan’ın Atina ziyaretinde bu konu da gündeme geldi. Bulgaristan ise FETÖ konusunda Yunanistan’ın aksine Türkiye ile uyumlu bir yol izliyor. FETÖ üyesi 7 kişilik bir grubun 15 Ekim’de Türkiye’ye teslim eden Bulgar Hükümeti, kritik isimleri de yakalayarak Türkiye’ye verdi.

Bulgaristan Güney Akım’ı AB baskısı ile durdurmuştu

Bulgaristan, 2014 yılında Rusya üzerinden Avrupa’ya gaz sağlayacak Türk Akımı öncesinde gündeme gelen Güney Akım projesinde stratejik bir öneme sahipti. Fakat AB’nin baskılarına daha fazla karşı koyaman Sofya, Rus Doğalgaz Boru Hattı Projesi Güney Akım’ı geçici olarak durdurmuştu. Uzmanlar bu kararın Bulgar hükümetini zora soktuğu konusunda hem fikir. Bulgaristan kamuoyunda AB’den proje için ülkenin kazanacağı geçiş ücretlerin ödenmesi konusunda yükselen sesler olmuştu. Zor dönemin ardından Bulgaristan’da seçimler olmuş ve iktidara Rus yanlısı Rumen Radev Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Rusya’nın, AB’nin dağılma sonrası stratejisi

Uluslararası Sanayici Girişimciler Kongresi Türkiye Başkanı Erdoğan Gündüzpolat, bölgede değişen jeostratejik durumlara işaret ediyor. Yunanistan’ın ekonomik kriz sonrasında ipinin ABD’nin elinde olduğunu ifade eden Gündüzpolat, “Erdoğan’ın Yunanistan gezisinde komşu kızgın ve çaresizdi” yorumunu yaptı. Yeni dönemde Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin farklı bir boyuta taşındığını söyleyen Gündüzpolat, Yunanistan’ın çaresiz kaldığını ifade etti.

Gündüzpolat, Rusya’nın ilerde oluşabilecek AB’nin dağılmasını düşünerek bir strateji düşünmüş olabileceğini kaydetti. AB üyesi 4 Slav devletle birlikte AB içinde yeni bir oluşuma girdiğini söyleyen Gündüzpolat, “Rusya ihtimal dahilinde AB’nin dağılma sürecine karşı bu 4 ülkeyle yeni bir döneme girebilir” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *