Paris’te ‘Tek Gezegen’ zirvesi

Amerikalı milyarderler Paris’te ‘iklim’ için buluştu!

Küresel iklim değişikliği ile mücadele için finansal piyasaları harekete geçirmeyi amaçlayan ‘Tek Dünya’ zirvesi Paris’te üst düzey önemli isimlerin katılımıyla başladı.

Aralarında Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve Virgin şirketlerinin sahibi Richard Branson’ın da olduğu milyar dolarlık servetlere hükmeden isimler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un davetlisi olarak Elysee Sarayı’nda biraraya geldi.

“Başkan Trump’ın Paris Antlaşması’ndan çekilme kararı aslında yeni bir hikaye ve motivasyonun başlangıcı oldu. Ben de bu dönüm noktası olayın kollektif olarak şansımızı arttırdığına inanıyorum. Bu karar güçlü bir ivme yaratmış durumda.”

Zirve boyunca ABD’nin Paris Antlaşması’ndan çekilme kararı değerlendirildi ve tüm konuşmacılar bir kez daha iklim değişikliği ile mücadele için seferberlik çağrısında bulundu.

Şimdiye kadar varılmış en kapsamlı ve katılımlı iklim anlaşması olan ve iki yıl önce tüm ülkelerce imzalanan antlaşmadan ABD Başkanı Donald Trump’ın çekildiklerini açıklaması hem ABD hem de dünyanın geri kalanında farklı seviyede kesimleri harekete geçirmişti.

Zirve’den 12 eylem kararı çıktı

İklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadele amacıyla atılacak adımların ele alındığı Tek Gezegen Zirvesi Paris’te yapıldı. Paris Anlaşması hedeflerinin hayata geçirilmesine yardımcı olması amacıyla düzenlenen zirveden 12 eylem kararı çıktı.

İklim Anlaşması’ndan çıkmak isteyen ABD Başkanı Donald Trump dışında 100’e yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile üst düzey yetkililerin katıldığı zirvenin ev sahipliğini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptı.

Macron açıklamasında, zirveye katılan ülkelerden birçoğunun 50-60 yıl sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, “Bu zirve, ortak mücadelemizde yeni bir aşamadır. Hepimiz seferber olmalıyız çünkü hepimiz yok olabiliriz.” şeklinde konuştu.

Tek Gezegen Zirvesi’ne katılanlar arasında eski Kaliforniya Valisi ünlü aktör Arnold Schwarzenegger da vardı. Aktör açıklamasında Trump’ın Paris Analaşması’ndan çekilme kararının ABD’nin düşüncesini yansıtmadığını söyledi.

“ABD, Paris anlaşmasından çıktı denildiğinde lütfen kulak asmayın. ABD anlaşmayı bırakmadı. Sadece Trump anlaşmadan Trump’ı çekti.”

Zirvede alınan kararlar arasında iklim konusundaki sorunların çözümü için 3 milyar dolar, gelişmekte olan ülkelere ise 200 milyar dolar bütçe ayrılması da yer aldı.

Zirve hedefine ulaştı mı?

Paris’te 50 kadar politikacı, yüzlerce işadamı ve çevre uzmanını bir araya getiren Tek Gezegen Zirvesi sona erdi. İklim hedeflerinin hayata geçirilebilmesi için finansal destek aranan zirvede, 12 maddelik bir sonuç bildirgesi yayınlandı, ev sahibi cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Tek Gezegen koalisyonu” kurulmasını önerdi.

Zirveye katılan sivil toplum örgütü temsilcisi, politikacı, iş adamı pek çok kişi politik inisiyatif alınmasından dolayı memnun olduğunu dile getiriyor. Ancak zirvenin hedefine ulaşıp ulaşmadığı konusunda görüşler farklı.

DSM firması CEO’su Feike Sijbesma, “Bir çeşit oyun sahası yaratıyoruz. Hala farklılıklarımız var ama artık kaçacak bir yer kalmadı. İş dünyasının istediği de bu, istikrar, daha fazla yasal düzenleme ve anlamlı bir karbon fiyatına ulaşmak. Bu hedeflerimizi adım adım uygulamaya koymak için önemli bir gün” dedi.

Paris’te COP 21 İklim Anlaşması’nın imzalanmasına katkı sağlayan Avrupa İklim Fonu CEO’su Laurence Tubiana da, özel sektörün bu konudaki rolünün arttığına dikkat çekerek, “Finansal destek kendi başına mucizevi bir şekilde harekete geçmez. Elbette çeşitli hareketler var, herkes aynı yönde ilerliyor. Şimdi finansal pazarda giderek yeşil bonoların sayısı artıyor. Daha fazla sayıda şirket ve yatırımcı fosil yakıtları terkettiğini söylüyor” diye konuştu.

Sivil toplum örgütleri açısından ise durum hayli farklı. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın sözcüsü Alexandre Naulot, “Bu toplantı büyük bir hayal kırıklığı. Çünkü iklim değişikliğine uyum için finanasman konusuna adanmış büyük bir toplantı bekliyorduk. Yani iklim değişikliklerinden ve bu değişikliklerden kaynaklanan tayfun, fırtına, sel, kuraklık gibi felaketlerden doğrudan etkilenen yoksul nüfus için finanasal bir adım bekliyorduk. Ancak bu konuda adım atılamadı” dedi.

Zirveyi izleyen Euronews muhabiri Gregoire Lory, zirveyi, “Bütün katılımcılar bu zirve boyunca gösterilen politik dinamizm ve finanasal çabaları selamladı. Ancak çok sayıda gözlemci, burada verilen sözlerin küresel ısınmayı 2 derece aşağıya çekmek için yeterli olmadığının da atlını çizdi” sözleriyle değerlendirdi.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *