ABD’den İran’a ‘normal devlet’ ol çağrısı!

ABD’den İran’a ‘normal devlet’ ol çağrısı!

İran ile ön şartsız olarak görüşmeye hazır olduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı, ancak bunun için İran’ın ‘normal bir devlet’ gibi davrandığını görmeleri gerektiğini söyledi.

Şaru’l Avsat’ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İran’ın 40 yıldır yaşadığı sorunların ABD yaptırımlarından değil, İslami rejimden kaynaklandığını öne sürdü.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün yaptığı açıklamada, İran’ın ABD ile “baskılar sonucu değil”, ancak karşı tarafın “uluslararası kurallar” ve “tam saygı” çerçevesinde olması halinde diyalog masasına oturabileceğini söylemişti.

Ruhani açıklamasında, “Biz müzakere yanlısı ve mantıklı hareket eden insanlarız. Eğer uluslararası kararlar çerçevesinde ve saygılı bir şekilde müzakere masasına otururlarsa biz de otururuz. Ancak müzakere için emir verenlere tabi olmayız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’a işaret ederek, “Tarihin en sert yaptırımlarını ve baskılarını uygulamak istediğini söylüyor. Bizi teslim olmaya zorlamak istiyor. Ama bugün zorluklara ve sorunlara rağmen insanlar, düşmanın çığırtkanlıklarına karşı direniyorlar” ifadelerini kullandı.

İlgili bağlamda İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) komutanlarından Muhammed Reza Yezdi dün yaptığı açıklamada, Tahran’ın güneyinde bulunan İran’ın ilk dini lideri Humeyni’nin mezarının çevresinde 30’uncu ölüm yıl döneminde yapılacak tören sırasında olası saldırılara karşı savunma kalkanı olarak Hag füzeleri yerleştirildiğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *