Arapça ezana dönüşün yıldönümü

Arapça ezana dönüşün yıldönümü

Arapça ezan yasağı, bundan 68 yıl önce, 17 Haziran 1950 tarihinde Menderes hükümetince kaldırıldı; Ezan-ı Muhammedi esaretten kurtulup yeniden aslı gibi okunmaya başlandı.

Bir Ramazan ayında, 30 Ocak 1932 günü Fatih Camii’nden ilk Türkçe ezan okunduğunda, aynı gün Sultanahmet Camii’nde de Hafız Sadettin Kaynak üzerinde bir frakla minbere çıkmıştı. Ezanın yeniden hürriyetine kavuşması, asırlarca olduğu gibi aslına uygun bir şekilde okunması için çok mücadele verildi. Ezanı Arapça okumakta ısrar edenler para ve hapis cezalarına çarptırıldı.

1950 seçimlerinden Demokrat Parti’nin zaferle ve tek başına iktidara gelmesi ve Adnan Menderes’in Başbakan olmasıyla ezanın yeniden, tüm dünya Müslümanlarının anladığı şekliyle aslına uygun okunmasının önü de açılmış oldu. CHP iktidarında 18 yıl süren yasak Adnan  Menderes’in Demokrat Partisi’yle kalkmış ve ezan yine bir Ramazan günü 1950’de serbest bırakılmıştı. Arapça ezan yasağın kaldırıldığı gün, 17 Haziran’da Bursa’da bir camiide 7 defa İkindi ezanı okunurken, Urfa’daki Hasan Paşa Camii müezzini de sevinçten ağlamıştı.

(Star)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *