19 Mayıs Perşembe günü İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’yü Beyaz Saray’da ağırlanacağı bildirildi. Her iki ülke, NATO’ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e dün teslim etmişti.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yaptığı yazılı açıklamada, “Başkan Biden, İsveç Başbakanı Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö’yü perşembe Beyaz Saray’da kabul edecek.” ifadesini kullandı.
Liderlerin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusu ve Avrupa’nın güvenliğini ele alacağına işaret eden sözcü, ülkeler arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi ve Ukrayna’ya destek konularının ele alınacağını da belirtti.
Finlandiya ve İsveç NATO’ya resmi üyelik başvurularını yaptı
Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e teslim etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, mektupları İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya akredite büyükelçilerinden teslim aldı.
Stoltenberg, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğunu belirterek iki ülkenin taleplerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını savunan Stoltenberg, “Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO’ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız.” dedi.
Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO’nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti.
Türkiye’nin itirazı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin’deki NATO görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın PKK terör örgütüne verdikleri desteği gündeme getirdiklerini belirtmişti.
Çavuşoğlu şu ifadeleri kullanmıştı:
“Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç’in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik. Tabii yanımızda derlediğimiz fotoğraf ve diğer belgelerle bunu müttefiklere gayet güzel şekilde anlattık. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazırda bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık.”
Geçen hafta cuma namazı çıkışında, Finlandiya ve İsveç’in NATO girişimlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olumlu düşünce içinde olmadıklarını söylemişti.
Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:
“İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Daha önce Yunanistan’la ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptı bizden önceki yönetimler. Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı NATO’yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK’sı, DHKP-C’si İsveç’te, Hollanda’da yuvalanmış durumda. Hatta parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu konuda bizim olumlu bakmamız mümkün değil.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *