AstraZeneca tarafından yapılan Oxford aşısının mimarı Profesör Sarah Gilbert insanlığın bundan sonra karşı karşıya kalacağı bir başka salgının, Covid’den çok daha ölümcül olabileceğini öne sürdü. Bugün 170’ten fazla ülkede kullanılan Oxford-AstraZeneca dünyanın en yaygın aşılardan biri.
Üretimi ve dağıtımı ilaç firması AstraZeneca tarafından yapılan Oxford aşısının mimarı Profesör Sarah Gilbert, insanlığın bundan sonra karşı karşıya kalacağı bir başka salgının, Covid-19’dan çok daha ölümcül olabileceğini ileri sürdü.
Gilbert’a göre mevcut aşılar şimdiki Omicron varyantına dahi yetersiz kalabilir ve şimdiye kadarki sağlanan deneyimler ve çıkarılan dersler eğer iyi değerlendirilmezse yeni salgınların sonuçları çok daha yıkıcı olabilir.
Sağlanan ilerleme boşa gitmemeli!
Voa News’ten Barış Çimen’in haberine göre, uygulanan karantinalarla dünya ekonomisinin durma noktasına gelmesine gönderme yapan Gilbert, “Bu bir virüsün hayatlarımızı ve geçim kaynaklarımızı son tehdit edişi olmayacak” dedi. Oxford Üniversitesi aşı ekibinin lideri olarak, sağlanan ilerlemelerin boşa gitmemesi için yeni bir salgına ayrılacak kaynakların şimdiden hesaplanması gerektiğinin altını çizdi.
Profesör Gilbert’a göre Omicron’la ilgili daha fazla bilgi için daha fazla zaman gerekli. Gilbert, virüsün hücrelere tutunmasını sağlayan dikenlerinde gelişen mutasyon için “virüsü daha bulaşıcı hale getirmiş olabilir” derken, hastalığın yayılmasını yavaşlatacak ve önleyecek tedbirler alınması gerekliliğinin de altını çizdi.
Gilbert aynı zamanda “Yeni bir mutasyon diye Omicron’a yakalananların çok daha fazla hasta olacağı ya da öleceği gibi bir sonuç çıkarılamaz” ifadelerini kullandı.
Prof. Woolhouse: Omicron baskın varyant olabilir
İngiltere’de hükümete grip salgını konusunda modelleme hizmeti sunan grubun üyesi Profesör Mark Woolhouse’a göre Omicron dünyadaki baskın varyant haline dönüşebilir. Profesör, Güney Afrika’daki yayılma hızı bu şekilde devam ederse Omicron’un Delta’nın yerine geçebileceği düşüncesinde.
Prof. Özbilgin: Daha çok varyant görürüz
Delta, Omicron ya da sıradaki varyantlara sürpriz gözüyle bakmayan Brunel Üniversitesi’nden Profesör Mustafa Özbilgin endişesini, “Dünyada aşı eşitsizliği sürdükçe, dünyaya yön veren uluslar yerel değil de toplam bir çözüme gitmezse daha çok varyant görürüz” şeklinde ifade etmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *