Siyonist Savunma Bakanı Gantz’ın 24-25 Kasım’da Fas’a yaptığı ziyarette, Fas ve İsrail arasında istihbarat, savunma sanayi, güvenlik ve eğitim gibi alanlarda iş birliği mutabakat zaptı imzalaması sınırlı tepki alırken birçok devletin sessizliği dikkat çekiyor!
Hamas’tan kınama
Hamas Hareketi, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın Fas’a gerçekleştirdiği ziyareti kınadığını bildirdi. Hamas yöneticisi İsmail Rıdvan, harekete ait internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, Fas halkını, Gantz’ın ziyaretini reddederek tepki göstermeye çağırdı. Ziyareti kınayan Rıdvan, İsrail Savunma Bakanı Gantz’ın ziyaretine tepki gösteren siyasi partileri ve vatandaşları selamladığını kaydetti.
İsrail’le normalleşen ülkeleri ilişkilerini kesmeye davet eden Rıdvan, Tel Aviv’le normalleşmenin, Filistin halkına acımasız bir darbe olduğunu ve İsrail’i işlediği suçların daha fazlasını işlemeye teşvik ettiğini belirtti.
İslami Cihad: Bu ziyaret Filistin halkının sırtından bıçaklanmasıdır
İslami Cihad Hareketi, siyonist katillerin ve teröristlerin herhangi bir Arap ve İslam ülkesi tarafından kabul edilmesinin Filistin halkını sırtından bıçaklamak anlamına geldiğini söyledi. Filistin Enformasyon Merkezi’nde yayınlanan bildiride İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın Fas ziyaretini ve işgal rejimiyle Fas arasında askeri işbirliği anlaşmaları imzalanmasını kınayan İslami Cihad, Fas’ta veya herhangi bir Arap ülkesinde işgal rejimiyle ittifak yapmanın ve işgal rejimi yetkililerini kabul etmenin Filistin halkına ve topraklarına saldırılarını sürdüren, Mescid-i Aksa’yı hedef alan işgal rejiminin düşmanlığını teşvik etmek olduğunu ifade etti.
İşgal rejiminin bu tür ziyaretleri ve ilişkilerin normalleştirilmesini Filistin topraklarındaki haksız işgalini meşru göstermek için kullandığını kaydeden İslami Cihad, Fas halkından ziyarete karşı sesini yükseltmesini ve ülkesinin işgal rejimiyle ittifakına son vererek imzalanan askeri işbirliği anlaşmalarının iptalini talep etmesini istedi.
Bildiride ayrıca, “Bu tür ziyaretler kesinlikle katilleri aklayamayacak ve ellerine bulaşan Filistinli çocukların ve masumların kanını silemeyecek. İşledikleri cinayetler işgalcilerin peşini bırakmayacak” ifadelerine yer verildi.
İşgal rejimi ve Fas arasındaki ilişkilerin yeniden normalleştirilmesinden yaklaşık bir yıl sonra İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Salı günü üç günlük resmi bir ziyaret için Fas’a gitti.
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de Gantz’ın Fas ziyaretini bu ülkenin ve başta Cezayir olmak üzere bölge milletleri için doğrudan bir tehdit olduğunu belirtti. Pars Today’in aktardığına göre, söz konusu cephe, Fas’ın korsan İsrail’le güvenlik ilişkilerini açığa vurma kararı için Filistin’de destek maskesini ayırmasını gerektirdiğini vurguladı.
Filistin Kurtuluş Örgütü, Fas’ın vaz geçmesini istedi
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın Fas‘a ziyareti sırasında iki ülkenin güvenlik alanında imzaladığı mutabakat zaptına tepki gösterildi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kudüs Komitesi Başkanlığını yapan Fas’tan, Filistin halkına karşı ırkçı uygulamalarını sürdüren İsrail’le “bu tehlikeli adımı atmasının” beklenmediğine vurgu yapılan açıklamada, İsrail’le güvenlik alanında imzalanan mutabakat zaptının Arapların ulusal güvenliği ile çıkarlarına aykırı olduğu savunuldu. Açıklamada, Fas yönetiminden söz konusu anlaşmadan geri adım atması talebinde bulunuldu.
Hizbullah Genel Sekreteri Nasrullah
Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, bazı gerici Arap rejimlerinin Siyonist Rejim’le ilişkilerini normalleştirmesi hakkında, “Bazı Arap ülkelerinin ilişkilerinin normalleştirme sürecinin hızlandığına tanık olmaktayız. Bunun utanç verici örneğini son olarak Fas’ta gördük” açıklamasını yaptı.
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Raysuni
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni, Fas-İsrail ilişkisini ‘yasak aşk’a benzeterek, “Fas ne silah ambargosu altında ne de müttefik arayışında. Siyonist düşman, bu alanlarda bize sızmak ve bizimle ticaret yaparak kendine bağlamak dışında ne yapacak?” dedi.
“Fas önemli bir yol ayrımında” başlığıyla yayımlanan açıklamasında Raysuni, Fas’ın İsrail ile geliştirdiği ilişkilerin tanımanın ötesinde olduğunu ifade etti. Raysuni, “Fas’ın siyonist düşmanla ilişkisi, bize söylendiği gibi ABD’nin Batı Sahra’da Fas’ın egemenliğini tanıması karşılığında ilişkilerin yeniden başlamasından ibaret değil.” ifadelerini kullandı.
Fas’ın İsrail ile “yasak aşk” yaşadığını savunan Raysuni, karşılıklı ziyaretler ve anlaşmalarla ikili ilişkilerde gelinen duruma işaret etti. Raysuni, “Fas ne silah ambargosu altında ne de müttefik arayışında. Siyonist düşman, bu alanlarda bize sızmak ve bizimle ticaret yaparak kendine bağlamak dışında ne yapacak?” değerlendirmesinde bulundu.
Fas’ta bazı STK’lar
Fas’ta bazı sivil toplum kuruluşları Gantz’ın ziyaretine “Siyonist Savaş Bakanı Fas’ta” açıklamasıyla tepki gösterdi.
Fas İslam Ümmetine Destek Heyeti, yaptığı açıklamada, İsrail ile ilişkileri “Filistin topraklarını işgal eden siyonist yapıyla aşağılayıcı normalleşme dalgasının devamı” ifadeleriyle eleştirirken, normalleşmenin “sonuçlarının hesaplanmadığını” belirtti. Heyet, “Filistin’e Destek Veren ve Normalleşmeye Karşı Fas Cephesi” adlı bir grupla birlikte Gantz’ın ziyaretine karşı medyada ve sahada kampanya başlattı. Sosyal medyada kampanya, “Katil Gantz’a selam yok” etiketiyle örgütlendi.
Atlas Siyasi ve Kurumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Muhammed Buden ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Fas, İsrail için önemli bir ülke. Önemli olan, krizin ardından ilişkileri stratejik eksende geliştirmek. İlişkiler başta turizm, havacılık ve yatırım olmak üzere ekonomik yönden gelişti.” değerlendirmesinde bulundu. Fas’ın ilişkiler yoluyla savunma sanayisi ve ilaç endüstrisini geliştirmeye çalıştığını belirten Buden, bu ziyaretle ikili ilişkilerin askeri düzeyde de geliştiğini kaydetti.
Buden, “Enerji ve gaz arama alanındaki gelişmelerin yanı sıra özellikle Sahra bölgesinde artan tehditler ışığında yapılan iş birliği, Fas’ın bekası adına, bölge barışı ve güvenlik alanlarına olumlu yansıyacaktır.” dedi. Gantz’ın Rabat ziyaretinin “güvenlik ve askeri açıdan iki ülke ilişkilerine önemli bir zemin teşkil ettiğini” kaydeden Buden, İsrail ile normalleşmenin yıl dönümü yaklaşırken ilişkilerin farklı alanlarda derinleşebileceğini işaret etti.
Normalleşmeye Karşı Gözlemevi Derneği Genel Sekreteri Aziz Hanavi, İsrail ile Fas arasındaki normalleşmenin ve gelişen ilişkilerin halkın tutumuyla çeliştiğini ifade etti. Hanavi, “Faslı yetkililerin siyonist oluşumun savaş bakanı Benny Gantz adlı savaş suçlusunu kabul etmesi, halkın iradesinin dışındadır. Bu ilişkiler, Filistin direnişini destekleyen ve siyonist plana karşı çıkan Fas halkının tavrıyla çelişmektedir.” ifadelerini kullandı.
Gantz’ın ziyaretini değerlendiren Hanavi, “Ziyarette bir kazanımdan bahsetmek mümkün değil. Bugün (Batı) Sahra meselesi adına yapılanlar ihanetin zirvesidir. Sahra’da, Golan’da ve Filistin’de şehit olan Faslılara hakarettir.” dedi. Hanavi, “Bugün yaşananların nedeni yozlaşmış siyasi despotluktur. Faslılara normalleşme dayatılıyor ve halkın rızasına aykırı anlaşmalar yapılıyor.” yorumunda bulundu. Faslı askerlerin İsrail ile 1973’te Golan’da savaştığını hatırlatan Hanavi, Gantz’ın işlediği suçlardan dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *