Prens Selman ‘Çarşaf zorunlu değil’ açıklamasını bir Amerikan televizyonuna yaptı

Prens Selman ‘Çarşaf zorunlu değil’ açıklamasını bir Amerikan televizyonuna yaptı

Amerikan CBS kanalına konuşan Suudi Prens, Usame bin Ladin’in Suudi Arabistan ile ABD’nin arasını bozmayı planladığını da öne sürerken İran’la ilgili endişelerini de anlattı!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ABD’nin CBS kanalına verdiği röportajda, “1979 yılından önce Suudi Arabistan’da hayatı doğal bir biçimde yaşıyorduk. Din, siyah çarşafı şart koşmuyordu. Kadının örtünmek için siyahı kullanması kendi seçimidir” diye konuştu.

Londra’dan yayın yapan Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan’daki birçok okulun Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) üyeleri tarafından işgal edildiğini belirterek “Radikalizmin eğitim sistemini işgal etmesi bizim için kabul edilemez. Okullarımızda İhvan’dan kalma fikirlerin kökünü kazıyacağız” ifadelerini kullandı.

Prens Muhammed bin Selman, “Kadınlara haklarını verme konusunda çok mesafe kat ettik. Tamamlamaya çok az kaldı. Maaşlar konusunda da kadın- erkek eşitliği üzerinde çalışacağız” dedi.

Veliaht Prens, ülkesindeki yolsuzluk ve tutuklamalar hakkında mümkün olan en kısa sürede bilgi verileceğini, yapılanların yasalara uygun ve gerekli olduğunu söyledi. “Yolsuzlukla mücadele düzenlemeleri sırasında 100 milyar dolardan fazla para elde ettik. İlk hedefimiz para tahsili değil, yolsuzluk yapanları cezalandırmaktır. Yolsuzluğa karışan herkes kanun önüne çıkarılacak” ifadesini kullandı.

İran ideolojisinin Yemen’in büyük bir kısmına sızdığına işaret eden Suudi Arabistan Veliaht Prensi, “Milisler sınırımızı tehdit etti. Yardımları kendi çıkarına kullandı. Yemen halkını açlıkla baş başa bıraktı. İnsanları uluslararası alanın merhametini sömürmek için kullanıyor. Husi milisleri, manevralar yaparak sınırımıza füze fırlatıyor… ABD’nin sınırlarında böyle bir durum kabul edeceğini sanmıyorum” diye konuştu.

Muhammed bin Selman, ayrıca eğer İran ‘ın nükleer bir bomba yapması halinde Suudi Arabistan’ın da en kısa sürede bir nükleer bomba geliştireceğinin altını çizdi. Suudi Arabistan’ın nükleer bir bombaya sahip olmak istemediğini belirten Veliaht Prens, “Ancak İran’ın nükleer bir bomba geliştirmesi halinde biz de yapacağız” dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Tahran’ın ülkesinin rakibi olmadığını belirtti. İran ordusunun İslam dünyasındaki en güçlü ilk 5 ordu arasında yer almadığını dile getirdi. Suudi ekonomisinin İran ekonomisinden daha güçlü olduğunu belirten Veliaht Prens, İran’ın Suudi Arabistan ekonomisine erişemeyecek kadar uzakta olduğunu vurguladı.

Veliaht Prens, İran dini lideri Ali Hamaney’i ‘Ortadoğu’nun yeni Hitler’i’ olarak tanımlaması ile ilgili gelen bir soruya verdiği yanıtta şunları söyledi:

“Hamaney daha da yayılmak istiyor. Hitler’in o zaman sınırlarını genişletmek istediği gibi, Hamaney de Ortadoğu’da kendi projesini yaratmak istiyor. O dönemde Avrupa ve dünyada birçok ülke Hitler’in ne kadar tehlikeli olduğunu fark etmedi. Ortadoğu’da da aynı olayların yaşanmasını istemiyorum.”

Veliaht Prens açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İran, örgüt elemanlarının yanı sıra El Kaide’nin yeni liderini de barındırıyor ve onları teslim etmeyi de reddediyor. Tahran ayrıca Riyad’a roket fırlatmak için Yemen topraklarını kullanıyor.”

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ülkesinin ABD’nin Ortadoğu’daki en kadim müttefiki olduğunu söyleyerek Riyad ve Washington arasındaki tarihi ilişkilerin yaklaşık 80 yıl öncesine dayandığını belirtti.

Muhammed Bin Selman, ’60 Dakika’ adlı programa verdiği röportajda Suudi Arabistan’ın daima Filistin halkının hakları ve çıkarlarına odaklandığını belirterek “Suudiler olarak görevimiz her zaman müttefiklerimizle ilişkileri geliştirmektir” ifadelerini kullandı.

Prens Muhammed bin Selman’ın 20 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *