İtalyan ve İsviçreli araştırmacıların üzerinde çalıştığı biyonik el, 6 aylık test aşaması sona erdiğinde beklenen sonuçları verirse kullanıma girecek
İtalya’nın Pisa kentinden Silvestro Micera araştırma ekibi ile İsviçre’nin Lozan kentindeki politeknik üniversitesinden araştırmacıların birlikte geliştirdiği biyonik el, dokunma duyusuna sahip. El, yapay parmakların üzerindeki sensörler sayesinde dokunduğu cismi algılayabiliyor.
Bundan 23 yıl önce bir fabrikada çalışırken iş kazası sonucu elini kaybeden 55 yaşındaki Almerina Mascarello, biyonik el sayesinde her işini görebiliyor. Mascarello’ya kolu takan beyin cerrahı Paolo Maria Rossini, şöyle konuştu:
“Almerina hanıma uygulanan test 2016’da yapıldı. Birkaç hafta süren bir önceki teste göre çok daha önemliydi çünkü 6 ay boyunca devam etti. Bu süreçte eldeki sensörlerin tümü kulllanıldı, bu sayede çevre dostu koşullarda hastanın beynine geribildirim yapılabiliyordu. Yani laboratuvar ortamında değil normal çevrede, dışarıda yapıldı”
Biyonik el, 2014 yılında Danimarka’da geliştirilen biyonik elin daha gelişmiş hali. O dönem, elektronik cihazların büyüklüğü nedeniyle protez kol kullanılamadı.
Klinik testlerinin de sona ermesinin ardından biyonik elin, nisan ya da mayıs gibi kullanıma girmesi hedefleniyor.
Bilim insanları, elektronik ekipmanları şimdilik sırt çantasında tutuyor, çalışmalar devam ettikçe tüm elektronik ekipmanın daha da minimize edilmesi için çaba harcanıyor.
Geliştirilen biyonik elin hastalarda istenen sonucu vermesi halinde çoğaltılarak satışa çıkarılması planlanıyor.
Euronews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *