Trump: ‘Bunun büyük bir mesele olduğunu sanmıyorum’

Trump: ‘Bunun büyük bir mesele olduğunu sanmıyorum’

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Kovid-19’a ilişkin Amerikan Kongresinin Cumhuriyetçi üyeleriyle gerçekleştirdiği görüşme sonrası gazetecilere açıklama yaptı. 

Virüs dolayısıyla bazı Kongre üyelerinin kendilerini karantina altına aldıklarının hatırlatılması üzerine Trump, “Ben virüs testi yaptırmadım. Bunun büyük bir mesele olduğunu sanmıyorum. Test yaptıracaktım ama ortada bir neden göremedim, kendimi gayet iyi hissediyorum. Beyaz Saray doktoruyla görüştüm bunun için ortada bir sebep olmadığını söyledi.” ifadesini kullandı.

Kovid-19 ile mücadelede “çok iyi iş” çıkardıklarını belirten Trump, “Grip nedeniyle sadece bu yıl 8 bin kişi öldü. Kovid-19’a bakıyoruz sadece 26 ölüm var. Bu iki rakamı karşılaştırın ama buna rağmen virüsü oldukça ciddiye alıyoruz.” diye konuştu.

Trump, Amerikan halkı ve iş sektörüne hitaben de “Çok iyi iş çıkarıyoruz ve virüs bir şekilde gidecektir. Sadece sakin olun. Gemicilik, yolcu gemiciliği, hava yolları endüstrilerimizi korumak istiyoruz, bu çok önemli.” dedi.

Sigorta şirketleri Kovid-19 testlerinden katılım payı almayacak

Öte yandan, Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kongre’deki toplantı öncesi Beyaz Saray’da sağlık sigortası şirketleriyle bir araya geldi. Pence, buradaki konuşmasında, “Sigorta şirketleri, Kovid-19 testlerindeki katılım payını kaldırmayı ve tüm planlarında Kovid-19 tedavisi kapsamını geliştirmeyi kabul etti.” ifadesini kullandı.

Kovid-19 ile mücadele amacıyla kurulan görev gücünün de başında olan Pence, hastaneye gidecek durumu olmayan kişilere telefon üzerinden verilen danışmanlık hizmetinden de ücret talep edilmeyeceğini bildirdi.

Kongrenin kapanması söz konusu değil

Bu arada, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Kovid-19 ile mücadele kapsamında Kongrenin kapatılması fikrine şiddetle karşı çıktı. Amerikan basınına yansıyan haberlere göre Pelosi, bugün Kongrede katıldığı bir toplantıda, “Biz bu geminin kaptanıyız. O yüzden burayı en son biz terk edeceğiz.” ifadesini kullandı ve şu anda Kongrenin kapatılması gibi bir ihtimalin olmadığını kaydetti.

New York’ta Kovid-19 ile mücadele için asker devreye giriyor

New York Valisi Andrew Cuomo, New York’ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının çıkış yeri New Rochelle bölgesine askeri birlik gönderileceğini belirtti.

Vali Cuomo, yaptığı açıklamada, New Rochelle bölgesindeki salgının ciddiyetine atıfta bulunarak, “Bu dramatik bir durum, ancak ülkede virüsün tespit edildiği en yoğun kümelenme bu bölgede ve bu kelimenin tam anlamıyla bir ölüm kalım meselesi.” ifadelerini kullandı.

Salgınla mücadelenin merkezi bir sinagog olacak

New Rochelle’in New York’ta salgının yayılmasında özel bir konumu olduğuna değinen Vali Cuomo, “Rakamlar hızla artıyor, New Rochelle için özel bir halk sağlığı stratejisine ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Cuomo, bölgedeki bir havranın salgınla mücadele için merkez olarak kullanılacağını kaydederek, askeri birliklerin ilgili alanda halka gıda dağıtacağını ve virüsün yayılmasını önlemek amacıyla, okul, ibadethane gibi yerleri temizlemek üzere görevlendirileceğini belirtti.

Yahudiler derhal önlem aldı

New York eyaletindeki toplam 173 koronavirüs vakasından 108’inin görüldüğü New Rochelle’e giriş çıkışların tamamen yasaklanmadığı ancak eğitim, ibadet gibi toplu halde yapılacak tüm etkinliklerin 2 hafta süreyle iptal edildiği duyuruldu.

Ortodoks Yahudi cemaatleri iki gün süren dini bayramları Purim kutlamalarını koronavirüs salgını nedeniye iptal ettiklerini açıkladı.

Yahudi konsey fetva ve kılavuz listesi yayınlandı

Amerika Hahamlar Konseyi’nin, Purim kutlamalarının yapılmaması için gerekli fetva ve kılavuz listesi yayınladığı kaydedildi.

Diğer yandan, New York’tan sonra pazartesi günü acil durum ilan edilen New Jersey’de Kovid-19 kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi.

Amerika’da 27 kişi öldü

Amerika’da en son verilere göre, 700’den fazla kişinin salgına yakalandığı ve en az 27 kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Dünya genelinde yaklaşık 120 bin kişide virüs tespit edilirken, ölü sayısının 4 bin 200’ü geçtiği kaydediliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *