Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündemdeki tüm sıcak gelişmeleri Hande Fırat’la Gece Görüşü’nde değerlendirdi.
“A, B, C planlamalarımızı yaptık”
İdlib’e askeri harekat kaçınılmaz mı? Suriye’de kim, hangi hesabı yapıyor? İdlib gerilimi, Türkiye-Rusya ilişkilerine nasıl yansıyor? ABD ile F-35 ve S-400 konusundaki anlaşmazlık çözülecek mi? Doğu Akdeniz ve Libya’da Türkiye nasıl bir strateji izliyor? FETÖ ile mücadele süreci hangi aşamada? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Cnn Türk’te yanıtladı.
Hulusi Akar, İdlib’de Türkiye’nin askeri operasyonlarında hava sahasının kullanılabilmesi için Rus makamlarla görüşüldüğünü açıkladı. Akar, görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi.
“Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hedefi gösterdi. A, B, C planlamalarımızı yaptık bu planlamalar yeri zamanı geldiği zaman uygulanmaya başlar.” diyen Milli Savunma Bakanı Akar, “İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri Şam rejimi güçlerine operasyon başlatacak mı” sorusuna önceliğin Soçi Mutabakatı olduğunu söyledi. Bakan Akar, “Soçi Mutabakat muhtırası esastır. Rusya-İran-Türkiye buna ‘evet’ dedi. Bunun barışçıl yol ve yöntemlerle gerçekleşmesini umuyoruz bekliyoruz. aksi halde de yapılması gereken bir şeyler varsa, silahlı kuvvetlerimiz bakanlığımız gerekeni yapacaktır.” dedi.
Akar rejimin Soçi sınırlarına askeri operasyonla çıkarılmasında hava sahası kontrolünün önemine vurgu yaptı ve Rusya ile yapılan görüşmeleri açıkladı.
Rusya ile görüşmeler
Hande Fırat’ın “Kimi yorumcular Suriye hava sahasının Rusya kontrolünde olmasının zorluk çıkaracağını söylüyorlar, bu nasıl aşılabilir? sorusuna Bakan Akar, “Doğru, Rusya’nın bu konuda karışmaması ile aşılır.” yanıtını verdi. Fırat bu cevap üzerine “Rusya’dan böyle bir adım bekliyorsunuz o halde” dedi ve Bakan Akar da “Gayet tabi, zaten böyle çalışmalarımız var, böyle iz ve emareler var.” ifadelerini kullandı.
Rusya ile Moskova’da yapılan toplantılarla ilgili de konuşan Bakan, görüşmelerin düğümlenmediğini, diplomatik çabanın süreceğini belirtti. Akar, Türkiye’nin Soçi Mutabakatı’na uymadığı yönündeki eleştirileri de yanıtladı.
Bakan Akar “Hangi grup olursa olsun gerekirse zor kullanarak ateşkese uydurmak için her türlü gayreti gösterdik bundan sonra göstermeye devam edeceğiz. Bunun için de en önemli unsurlardan biri hava sahasının tarafımızdan etkin bir şekilde kullanılması bunu koordine etmeye çalışıyoruz bunu anlatıyoruz, ilerlemeler var.” açıklamasında bulundu.
Patriotlar
ABD’nin ve NATO’nun da askeri destek çerçevesinde hava savunma sistemi gönderebileceğini belirten Akar “Daha önce yapıldığı şekliyle hava savunma bataryaları gönderdiler yine füze tehditlerine karşı Patriot batarya desteği olabilir.” dedi.
“Elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz”
Hande Fırat’ın “Türk ve Rus askerleri karşı karşıya gelir mi?” sorusuna yanıt veren Bakan Akar “Bizim Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız böyle bir şey asla söz konusu değil. Bunun olmaması için elimizden gelen gayreti gösterdik göstermeye devam edeceğiz. Bizim için oradaki bütün mesele rejimin ateşkese uyması saldırıları durdurması, katliamı kesmesi, zulme son vermesi ve böylece radikalleşme ve göçün önüne geçilmesi. ifadesini kulandı.
Doğu Akdeniz’de son durum
Bakan Akar, bir tarafta terörle mücadelede hudut güvenliği sağlanırken, diğer tarafta Irak’ın kuzeyi, Barış Pınarı, Fırat, Zeytin Dalı, İdlib’de faaliyetlerin sürdüğüne işaret ederek, “Deniz Kuvvetlerimiz, Hava Kuvvetlerimiz gerçekten çok yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmekte. Bazı günlerde 250 civarında sorti üretebilmekteyiz. Çok büyük bir rakam bu hava kuvvetlerinde. Deniz Kuvvetlerimiz bir anda Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Orta Akdeniz’de 15-20-25 gemiyle faaliyet sürdürebilmekte. Bütün komandolarımız görevli şu anda. Özel Kuvvetlerimizin tamamı görevli. Bunları topladığımız, çarpıp böldüğümüz zaman inanın NATO’nun ürettiği, imkan ve kabiliyete eş değer bir kabiliyetimiz var şu an, 30 ülkenin.” diye konuştu.
FETÖ ile mücadele
FETÖ ile mücadele konusundaki soru üzerine Akar, “şüphe aklın yarısıdır” anlayışıyla işlerini, olayı ötelemeden, aynı hassasiyetle, örnek düzeyde, fedakarlık ve kahramanlıkla yaptıklarını söyledi.
“Biz hiçbir zaman silahlı kuvvetlerde FETÖ ile mücadele bitti demedik, demeyeceğiz.” ifadesini kullanan Akar, bu bağlamda yeni bilgi, belge, deliller geldikçe Cumhuriyet savcılıkları, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Emniyet istihbaratla çok yapıcı ve çok yakın iş birlikleriyle, bu konuda yapılması gereken ne varsa yapıldığını anlattı.
Aynı şiddetle aynı tempoda, hassasiyetlerini kaybetmeden FETÖ ile mücadelelerini sürdürdüklerini anlatan Akar, şu değerlendirmede bulundu:
“Şu ana kadar da 24 bin 185 kişiye işlem yapıldı. Her geçen gün bu rakam değişiyor ve devam ediyor. Şu ana kadar bu yasal düzenlemeler çerçevesinde bir de bakan onayıyla atılanlar, ihraç edilenler var. Oda tarafımızdan, bizim imzamızla 3 bin 963 kişi ihraç edildi. Dolayısıyla bu mücadelede azalma, eksilme, yavaşlama, sapma asla söz konusu değil. Yapılması gereken ne varsa bunların hepsi aynı hassasiyetle yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Şunu görüyoruz. Biz, silahlı kuvvetlerimiz, bu FETÖ’den temizlendikçe gücümüz artmakta, güçlenmekteyiz.”
Silahlı kuvvetlerin kahramanlığını, fedakarlığını, Mehmetçiğin moral ve motivasyonunu etkileyecek konularda dikkatli ve hassas olunması gerektiğine dikkati çeken Bakan Akar, “Sonunda ‘pardon’ denilecek, konuşmalardan, yazılardan kaçınmak lazım.” dedi.
‘Dikkat edilmesi gereken hassasiyetler var’
FETÖ mücadelesi konusunda geçmişle bugün arasında bir kıyaslama yapıp yapmadıklarına ilişkin soruya da Akar, “Biz o günlerden de ders çıkarmak suretiyle şu andaki problem, harekat sahalarımız, yapılması gereken görevlerimiz, vazifelerimiz, dikkat edilmesi gereken hassasiyetler var. Bunlarla birlikte faaliyetlerimizi görevlerimizi kazasız, belasız, ‘Allah utandırmasın’ diye yerine getirmeye çalışıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *