“Siyasi sömürgecilik” 1950’lerde bitse de, “ekonomik sömürgeciliğin felsefesini” bitiren internet ve dijital çağ olmuştur…
“Merkantilist felsefenin ‘ekonomik güç-siyasi güç-askeri güç’ modeli bugün hâlâ yaşamakta olduğunu” belirten ekonomist Kerem Alkin, “Bununla birlikte, bu üçlü yapı, ‘bilgi gücü’ sayesinde, 2000’li yıllarda batılı ülkelerin kontrolünden de artık çıkmıştır.” diye yazdı.
Sömürgecilik ekonomisinin felsefesinin çöktüğünü savunan Sabah yazarı Alkin bu iddiasını ise şöyle gerekçelendiriyor:
İnternet ve dijital çağ, 1950’lerde siyasi sömürgecilik bitse de, batılı ülkelerin gelişmekte olan ekonomiler üzerinde 2000’li yıllara kadar sürdürdükleri ‘ekonomik sömürgeciliği’ bitirmiştir. Kudüs oylamasında, ABD’nin ‘dolar tehdidi’ bu nedenle sonuç vermemiştir.
Çünkü bugün gelişmekte olan ekonomiler ‘inovasyon ve teknoloji’ ile, gelişmiş ülkelere kafa tutmaktadır.
2007’de 100 bin dolara mal olan dronlar 700 dolara, 40 bin dolara mal olan üç boyutlu yazıcılar 700 dolara, endüstri robotları 550 bin dolardan 20 bin dolara, 1 kwh güneş enerjisi üretmenin maliyeti 30 dolardan 0.16 dolara, 3 boyutlu sensörler 30 bin dolardan 80 dolara ve akıllı cihaz komponent maliyeti 450 dolardan 10 dolara düştü.
Asya ekonomilerinin bayraktarlık ettiği, gelişmekte olan ekonomilerin’dijital çağ’daki inovasyon ve teknoloji başarısı, sömürgecilik ekonomisinin felsefesini çökertti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *