‘İslam ülkeleri, ortak eğitim sistemi oluşturmalı’

‘İslam ülkeleri, ortak eğitim sistemi oluşturmalı’

Kendine özgü eğitim sistemiyle İslam dünyasında kendine ayrı bir yer edinen İran’da, Azerbaycan Ada Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Vefa Kazdal ile Milli Gazete’den Furkan Erten konuştu

Avrupa modeli eğitimler, değişen sistemler, müfredat sıkıntısı… Başta Türkiye olmak üzere İslam ülkelerinde eğitim sorunu sürüyor. Avrupa’dan ithal edilen eğitim sistemleri İslam dünyasının özünde bulunan eğitim sistemini unutturuyor.

Azerbaycan Ada Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Vefa Kazdal, İran’da eğitim ve bilime yönelik gerçekleştirilen çalıştayda Millî Gazete muhabiri Furkan Erten’e şu açıklamalarda bulundu:

“İslam ülkeleri eğitim alanında birleşmeli”

Dr. Vefa Kazdal, “Güç birlikten doğar. İslam ülkeleri eğitim alanında birleşmeli. Ortak eğitim sistemi oluşturulmalı. Güçlerin birleşmesi de her alanı etkiler. Bu tarz programlar İslam kimliğinin eğitimle güçlendirilmesi ve İslam ilim adamlarının öne çıkmasını sağlar. Kazanımlarımız, beraberlik yaparsak artar. Bir eğitimci olarak Türkiye’deki eğitim sistemini sağlıklı bulmuyorum. Çünkü hep bilgiye odaklı… Daha çok düşünce kapasitesini geliştiren, öğrenilen bilgileri kullanmayı geliştiren bir sistem yapılmalı. Dünya stabil değil, değişiyor. Gelecek belli değil. Ama Türkiye’de sanki gelecekte ne olacağı belliymiş gibi eğitim veriliyor” dedi.

“İslam kadını eğitimli olur, ailesine sahip çıkar”

Kadın ve eğitim konusuna değinen Kazdal, “Azerbaycan’da Hacı Zeynel Abidin Tagiyev, ‘Eğitimli anne, eğitimli çocuk demektir’ demişti. İslam kadını,  İslam annesi eğitimli olmalıdır. Ben bir eğitimli kadın olarak şunu söyleyebilirim ki hiçbir kadın, ailesini eğitimine tercih etmemelidir. Öncelik ailedir. Geldiğimiz noktada anne her şeyi bırakıp iş hayatına gidiyor. Çocukların psikolojisinin bozulmasının sebebi budur. Sevgisizliğin yeri dolmaz. İşte bu aileyi kötü etkiliyor. Avrupa’da bu denli çöküntülerin olmasının sebebi de budur. İslam kadınının özelliği eğitimli olması ve ailesine sahip çıkmasıdır” diye konuştu.

“Geçmişteki eğitim sistemlerimizi değerlendirmeliyiz”

Avrupa’dan ithal edilen eğitim sistemlerine eleştirilerde bulunan Kazdal, “Biz Avrupa’dan eğitim sistemini kopyala yapıştır yapıyoruz ama adapte yapıyor muyuz? Bir de Müslümanlar olarak kendimizi beğenmiyoruz, Avrupalıyı önemli görüyoruz. Bizim özümüz, medeniyetimiz daha kuvvetli. Biz geçmişteki eğitimlerimizi değerlendirmeliyiz, kıymetlendirmeliyiz. Biz Avrupa modeli iyidir, süperdir deyip komple alıyoruz. Bunlar alınmayacak, kültür farklı, medeniyet farklı, biz Müslümanlarla bir araya gelmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • İlker Akkaya
    11 Kasım 2019, 16:36

    İslam ülkeleri hangi konuda bir araya gelip birlik olmuşlar ki, eğitim alanında bir araya gelip sistem oluştursunlar.

    REPLY