Reuters: Suudi Arabistan’daki Amerikalılar tahliye edilecek

Reuters: Suudi Arabistan’daki Amerikalılar tahliye edilecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’daki misyonlarından bazı diplomatların ve aile üyelerinin ayrılmasını emretti. Reuters’e konuşan dört ABD yetkilisi, diğer Körfez ülkelerindeki ABD misyonlarının da aile üyelerinin ülkeyi terk etmesini emredeceğini söyledi.

Bu emir, Suudi Arabistan’da Dammam’daki sivil bir havaalanında en az bir kişinin öldüğü ve sekiz kişinin yaralandığı Yemen misillemeleri ile bir petrol sahasına düzenlenen insansız hava aracı saldırısında iki kişinin öldürülmesinin ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tommy Pigott, X’te yaptığı bir paylaşımda, Yemen’in misillemeleri nedeniyle bakanlığın “sadece Suudi Arabistan’daki acil durum dışındaki ABD hükümeti çalışanları ve aile üyelerinin” ülkeden ayrılmasını emrettiğini duyurdu.

Washington, Şubat ayı sonlarında ABD-İsrail İran savaşı başladıktan sonra Tahran’ın ABD tesislerine yönelik saldırılar düzenlemesiyle birçok diplomatik personelin geri çekilmesinin ardından, son aylarda bazı diplomatik personeli bölgeye geri göndermişti.

Pigott, “İran destekli Husi milisleri, sivil havaalanlarına ve diğer kritik altyapılara yönelik saldırılar da dahil olmak üzere Suudi Arabistan’a karşı düşmanca eylemleri giderek artırdı; bu saldırılar sivil kayıplara ve ciddi seyahat aksamalarına yol açtı” ifadesini kullandı.

Reuters’e konuşan dört ABD yetkilisi, diğer Körfez ülkelerindeki ABD misyonlarının da aile üyelerinin ülkeyi terk etmesini emredeceğini söyledi. Pigott, Suudi Arabistan dışındaki diğer misyonlardaki değişikliklere değinmedi.

Uçuş emrinin ardından Suudi Arabistan sivil havacılık otoritesi, Dammam’daki Kral Fahd Uluslararası Havalimanı’na düzenlenen saldırıda bir kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin yaralandığını bildirdi. Enerji Bakanlığı, günün erken saatlerinde Suudi Aramco’nun Şeybah petrol sahasındaki bir tesisi vurmaya çalışan bir insansız hava aracının Suudi hava savunma sistemleri tarafından engellenmesi sonucu iki kişinin öldüğünü açıkladı.

Riyad’daki ABD Büyükelçiliği, Riyad havaalanına yapılanlar da dahil olmak üzere son dönemde yaşanan ölümcül saldırıların ardından, Suudi Arabistan’a yönelik olası yeni misillemeler konusunda Çarşamba günü bir güvenlik uyarısı yayınladı.

ABD ve İsrail’in ortaklaşa başlattığı İran’a yönelik saldırılar sonrası, İran’ın misillemelerinde bölge genelinde ABD üsleri, büyükelçilikleri ve Suudi Arabistan’da büyükelçilik yerleşkesinde bulunan CIA istasyonu çökertilmişti.

Bakanlığın yayınladığı açıklamanın tam metni şöyle:

https://sa.usembassy.gov/security-alert-u-s-mission-to-saudi-arabia-october-21-2026/

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *